Mihai Stepan Cazazian

INVITAȚIE / 27 septembrie, se va oficia ceremonia Sfințirii Mirului la Ecimiadzin

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

mirIubiți creștini armeni,

Cu mare bucurie  vă informăm că în acest an, în ziua de duminică, 27 septembrie, se va oficia ceremonia Sfințirii Mirului. Ceremonia va avea loc la Sfântul Scaun de la Ecimiadzin, rânduială Sfințirii Mirului urmând a fi  săvârșită conform canoanelor și tradiției Bisericii Apostolice Armene de către Sanctitatea Sa Karekin al II-lea, Catolicosul și Patriarhul Suprem al Tuturor Armenilor, împreună cu 12 episcopi.

Această ceremonie s-a transformat de fiecare data pentru mii de armeni din întreagă lume într-o adevărată zi de pelerinaj, zi sfântă și fericită ocazie de  a se află acolo, părtași la duhovniceasca bucurie.

Facem cunoscut tuturor doritorilor de a fi prezenți la această ceremonie că înscrierile pentru participare pot fi făcute contactând Secretariatul Arhiepiscopiei Armene din România, telefon 004 021 314 02 08, până la data de 10 septembrie.

Conform canoanelor Bisericii Armene ceremonia Sfințirii Mirului se săvârșește o data la 7 ani,

iar de fiecare dată o parte din Mirul sfințit în urmă cu șapte ani se adaugă celui nou, această tradiție păstrând o tainică legătură cu   vremurile de început ale Bisericii Armene, cu Mirul sfințit pentru prima oară pe locul învrednicit de atingerea Mântuitorului de către Sf Grigore Luminătorul. Mirul pregătit se păstrează 40 de zile pe Sfântul Altar, vegheat cu evlavie în cântări de imne și citiri de psalmi. După 40 de zile este sfințit prin rugăciuni aducătoare de har și prin atingerea cu cele mai sfinte odoare ale BisericiiArmene: fragmente de lemn din Sfântă Cruce, Moaștele neprețuite ale Sf Grigore Luminătorul și Sfântă Lance care a străpuns Trupul Mântuitorului.

Mirul sfințit va ajunge apoi la toate bisericile armene din întreagă lume, spre folosință bineplăcuta și de har aducătoare.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România.