Mihai Stepan Cazazian

Inventatori armeni care au contribuit la progresul ştiinţei şi tehnicii, din Armenia și din Diaspora armeană

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

            În toamna aceasta, Erevanul a găzduit cel de-al XXIII-lea Congres Mondial de Tehonologia Informaţiei, eveniment la care au participart peste 2500 de conducători de instituţii, inventatori, oameni politici, cercetători şi artişti din peste 70 de ţări.

            Alegerea Erevanului pentru desfăşurarea acestui Congres „confirmă fără-ndoială statutul Armeniei ca punct nodal al tehnologiei mondiale, după cum a spus Nikol Pashinyan, primul ministru al Armeniei, în cuvântul său de salut adresat participanţilor încă din prima zi. Se ştie că, încă din vremea sovietelor, Armenia a contribuit la devoltarea unui ecosistem tehnologic, ceea ce i-a adus numele de „Silicon Valley a Uniunii Sovietice”. Dar este la fel de adevărat că , după obţinerea independenţei, „Armenia şi-a întărit poziţia ca o ţară cu o economie tehnologică”, sectorul IT având o importanţă strategică, el stând la baza viziunii guvernului armean.

            Cu prilejul acestui discurs, participanţii au putut afla numele unor personalităţi de origine armeană care, în decursul timpului, au avut importante inovaţii, care au contribuit la progresul ştiinţei şi tehnicii, ei fiind fie din Armenia, fie din Diaspora armeană.

            Iată câteva nume care au fost amintite cu acest prilej:

            „În 1853, compatriotul nostru Hovhannes Ghoukassian a creat lampa cu petrol, oferind astfel o nouă forţă epocii iluminatului tehnologic, producând o revoluţie în viaţa cotidiană a oamenilor.

            În 1854, compatriotul nostru Christopher Ter-Serobian a creat culoarea verde a dolarului american şi acest verde rămâne mereu culoarea exclusivă a dolarului.

            În 1911, compatriotul nostru Gabriel Kazantchian a creat uscătorul de păr.

            În 1916, compatriotul nostru Stepan Stepanian a creat un malaxor mecanic pentru beton.

            În anii 1930, compatriotul nostru Hovhannes Adamian o formulat algoritmul, tehnologie care a permis crearea televiziunii în culori. Este greu de imaginat lumea modernă fără televiziunea în culori, dolarul verde, uscătorul de păr sau malaxorul mecanic pentru beton.

            În 1931, compatriotul nostru Asatour Safarian a creat cutia automată de viteze, deschizând noi perspective pentru dezvoltarea viitoare a construcţiei de automobile.

            În 1939, compatriotul nostru Luther Gevorg Simirdjian a creat distribuitorul biletelor de bancă atât de cerute în lumea modernă, ca şi dolarul, uscătorul de păr, malaxorul mecanic pentru beton, televiziunea în culori, cutia automată de viteze.

            În anii 1960, compatriotul nostru Michael Ter Pogossian a devenit unul dintre fondatorii tomografiei, o inovaţie revoluţionară în sectorul sănătăţii.

           

În anii 1970, compatriotul nostru Raymond Damadian a creat aparatul pentru imagistică prin rezonanţă magnetică, care era o nouă revoluţie în sectorul sănătăţii.

           

În 1995, compatriotul nostru Ernik Avakian a creat scaunul rulant pentru persoanele handicapate.

            În 2006, compatriotul nostru Youri Oganisian a descoperit cel de-al 118-lea element chimic din tabloul periodic al elementelor lui Mendeleev, numit Oganneson, în onoarea savantului.

            Putem continua îndelung această listă, menţionând pe autorul celebrului avion „MIG” – Artiom Mikoyan, pe autorul măştilor de gaz, folosite de armata americană – Arthur Blboulian, pe unul dintre fondatorii chirurgiei plastice – Varazdat Kazantchian, pe inventatorul macaralei de mână –   Alex Manoukian.

            Toate acestea şi faptul că primul calculator sovietic „Nairi” a fost creat în Armenia, faptul că un mare număr dintre compatrioţii noştri au fost implicaţi activ în programele spaţiale americane şi sovietice, faptul că un număr dintre compatrioţii noştri, care lucrează în lumea tehnologiei şi a inovaţiei, cunosc azi un serios succes, ne dau încrederea că Armenia va deveni într-adevăr unul dintre cele mai importante centre de tehnologie din lume.”

            Toate acestea confirmă că „inovaţia şi iniţiativa au fost mereu în inima identităţii armene”, iar „inovaţia şi spiritul de iniţiativă au fost mereu în inima identităţii armene”. (M.K.)

  •  
  •