Arhiepiscopia Armeana

Întrunirea reprezentanților organizațiilor tineretului armean de pe cuprinsul  Eparhiilor Bisericii Armene  din Europa

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Cu binecuvântarea SS Karekin al II lea, Catolicos al Tuturor Armenilor, s-a desfășurat, în peroada 1-6 martie, întrunirea reprezentanților organizațiilor tineretului armean de pe cuprinsul eparhiilor armene din Europa, parte a organizației mondiale pentru unitatea tineretului armean de pe întregul mapamond. Biroul central al acestei organizații, condus de IPS Arhiepiscop Hovnan Derderian, seful Eparhiei din vestul SUA, a decis convocarea  reprezentanților tineretului armean din statele europene în perioada 1-3 martie, la Bruxelle și 4-6 martie la Praga. Au participat prelați armeni din eparhiile de pe cuprinsul Europei, în rândul acestora și PS Episcop Datev Hagopian, responsabil al zonei europene a organizației, împreuna cu Bella Muradian, Henrik Tumasyanț și Samvel Karapetian.

La forumul de la Bruxelle au fost invitați reprezentanți ai tineretului armean din Belgia, Italia,Spania,Olanda ca reprezentanți ai tineretului din parohiile care funcționează în aceste state, dar și reprezentanți ai tineretului din Eparhiile armene din Germania, Franța, România, Bulgaria, Marea Britanie și Irlanda.

Forumul a fost deschis prin cuvântul IPS Arhiepiscop Khajag Barsamian, Exarh patriarhal pentru Europa de vest și reprezentant al Bisericii Armene la Vatican. Cuvântul de binecuvântare patriarhală a Catolicosului Karekin al II lea a fost citit de PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Eparhiei armene din România. Din partea Organizației tineretului a vorbit conducătorul  spiritual al Biroului central, IPS Arhiepiscop Hovnan Derderian, iar în numele gazdelor, PC Arhim Zadig Avedikian, paroh al comunității armene din Belgia.

La forumul de la Praga au participat tineri  armeni din Cehia, Austria, Norvegia, Danemarca, Elveția, Suedia, din țările baltice, dar și din Germania, Franța și România. Organizatorii întrunirii au fost rezenți prin IPS Arhiep Hovnan Derderian, PS Episcop Diran Barsamian,exarh patrirahal pentru Europa centrală și Suedia, dar și PC Arhim Barsegh Pilavcian, paroh al armenilor din Cehia.

În ziua de 5 martie prelații armeni participanți la forum au fost primiți de Cardinalul Dominic Ducan, arhipăstor al bisricii catolice din Cehia, care și-a exprimat bucuria de a avea astfel de oaspeți, care-i amintesc de frumoasele zile petrecute în Armenia în 2015, cu prilejul vizitei efectuate la Sf Ecimiadzin. Cardinalul Dominc Ducan a folosit acest prilej pentru a transmite expresia  dragostei frățești Catolicosului Karekin al II lea.

Lucrările forumului s-au desfășurat îm mare parte cu implicarea tinerilor participanți, care și-au prezentat realizările dar și proiectele de viitor.

PC Arhim Toma Khachatryan, coordonator al cancelariei biroului central al organizatiei din Europa, a prezentat celor prezenți structura  acestei, direcția și modalitatea desfășurării activității, planurile de viitor și intențiile de colaborare cu alte organizații, prezentare însoțită de un bogat material documentar.

Responsabila cu sectorul activităților ce au in vizor problemele sociale, experta în problemele tineretului Anghelina Alexanyan a atras atenția auditoriului asupra importanței laturii religioase, a credinței în viața tinerilor, trăirea în spiritul iubirii lui Hristos și avantajul acestui mod de trăire în abordarea  și rezolvarea problemelor societății, într-un cuvânt, ca ideal de a înfăptui cele mai frumoase năzuințe.

Lucrările au decurs firesc, cu implicarea comisiilor stabilite pentru fiecare domeniu.

Tinerii participanți au fost răsplătiți cu suveniruri,broșuri cu teme religioase, etc.

În încheierea forumului s-a săvârșit o frumoasă slujbă în biserica Sf. Duh din Praga, eveniment la care a fost prezent și Dl. Așot Hovaghimian, Ambasador al Armeniei în Cehia.

Următoarea întâlnire a tinerilor din Eparhiile armene de pe cuprinsul Europei este planificată în perioada 6-10 iulie, în Armenia.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România