Redactor

Întrevedere a Preşedintelui Senatului României, Mircea Geoană, cu Preşedintele Armeniei, Serzh Sargsyan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

O cooperare strânsă între Caucaz şi Europa ar putea conduce la refacerea Coridorului Mătăsii, asigurând dezvoltarea si prosperitatea statelor din regiune, iar România şi Armenia pot încuraja aceasta cooperare,” a afirmat Preşedintele Senatului României, dl. Mircea Geoană, cu ocazia întrevederii pe care a avut-o sambătă, 21 mai 2011, la Erevan, cu Preşedintele Armeniei, dl. Serzh Sargsyan. Cu această ocazie, Mircea Geoană a declarat că Armenia are un rol extrem de important în stabilirea şi menţinerea unui echilibru în regiunea Caucazului de Sud şi a subliniat necesitatea rezolvării diferendelor istorice din zonă prin dialog, în cadrul multilateral existent.

“Regiunea Caucaziană are toate ingredientele pentru a deveni un spaţiu sigur şi stabil al prosperităţii economice şi al dezvoltării sociale. De aceea, este nevoie de găsirea unei soluţii pentru rezolvarea tensiunilor istorice existente. Dezvoltarea economică este foarte greu de realizat intr-un context tensionat şi instabil”, a afirmat Geoană. Mircea Geoană a adăugat că este importantă promovarea proiectelor comune care au la bază investiţii şi schimburi economice şi, în acest sens, este esenţială sprijinirea de către ţara noastră a finalizării acordurilor dintre Uniunea Europeană şi Armenia – Acordul de Asociere, Acordul privind liberalizarea vizelor şi Acordul comprehensiv de liber schimb.

In plus, referindu-se la faptul că regiunea din Caucaz este legată in mod natural de continentul european, Preşedintele Senatului a subliniat faptul că “trebuie sa asiguram si conectarea fizica prin proiecte bilaterale si regionale si investitii in domeniul energiei, telecomunicatiilor si infrastructurii. Si România şi Armenia au o pozitie geostrategică excelentă şi pot deveni vectorii de promovare a cooperării pragmatice dintre regiunile noastre. O cooperare strânsă între statele din Asia Centrala, Caucaz si Europa ar putea conduce la refacerea Coridorului Mătăsii, ceea ce ar asigura atât prosperitate si progres in regiune, cat si o poziţionare mai avantajoasă a regiunii in configuratia globala”. Mai mult, el a sugerat faptul că implicarea comunitaţii şi diasporei armene din statele UE în implinirea vocaţiei europene a acestei ţări poate deveni un atu important.

Totodata, Preşedintele Senatului a militat pentru intărirea dialogului dintre cele doua Parlamente si importanţa acestuia in stabilirea unor relatii bilaterale mai eficiente si mai stabile.

Comunicat de presă – Preşedintele Senatului, domnul Mircea Geoană – luni, 23 mai 2011