Mihai Stepan Cazazian

”Între dulceața de trandafiri și portretele de familie”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 Președintele comunității armenești din Suceava,

domnul Ioan Foit, va fi oaspetele Institutului Bukowina din Augsburg/Schwaben.

Comunitatea armenească din Bucovina are o tradiție străveche, de mai bine de jumătate de mileniu. Alături de edificiile arhitectonice, tradiția culturală s-a păstrat îndeosebi și este îngrijită cu multă atenție de mica comunitate. Situația specială a comunității armenești din Suceava este aceea că s-a cristalizat în jurul centrelor religioase de la Sfântul Simeon și mănăstirea Hagigadar.

Președintele comunității armenești, domnul Ioan Foit, va susține o prelegere de seară la Institutul Bukowina despre tradițiile comunității sale și despre moștenirea armenească din Bucovina. Prelegerea este inclusă în colaborarea cu asociația Inter-Reg din München și Casa Lepsius din Potsdam, unde va avea loc un simpozion dedicat istoriei armenilor din estul și sud-estul Europei, în perioada 28-30 iunie 2019.”

            Corespondență de la doamna prof.dr. Katharina Haberkorn, districtul Schwaben /Bavaria

 

            Doamna Katharina Haberkorn este specialistă în istorie și promotoarea parteneriatului dintre Bucovina istorică și districtul Schwaben din Bavaria. La baza acestui parteneriat stă un eveniment oarecum trist: după al Doilea Război Mondial, germanii bucovineni repatriați și-au constituit asociația în districtul Schwaben și au găsit o nouă patrie. În Augsburg funcționează de trei decenii Institutul Bukowina, care este dedicat cercetării istoriei Bucovinei. Ziarul ”Suedostdeutsche” este dedicat bucovinenilor de pretutindeni, iar articolele provin de la corespondenți ai bucovinenilor răspândiți în toată lumea.

           Aceste prezentări și promovări respectă principiul Europei regiunilor, care este promovat la nivelul spațiului economic european.

Corina Derla,  20 noiembrie 2018