Mihai Stepan Cazazian

Întîlniri ale comunităților armenești la Gherla și Dumbrăveni

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

4

O parte din comunitatea din Transilvania a fost prezentă pe data de 13 noiembrie la Gherla, fostul Armenopolis, la întâlnirea Între prieteni, ediția a cincea. Aceasta a reunit atât comunitatea armeană din Gherla și Cluj-Napoca, cât și comunitatea evreiască. Evenimentul, desfășurat la Casa de Cultură din Gherla, a exemplificat prin muzică și dans legătura dintre comunități. Printre costume colorate, s-a strecurat publicul, care așezat în sala de spectacol, a urmărit discursurile organizatorilor. La eveniment au fost prezenți actualul primar al Gherlei – domnul Ioan Neselean, președintele comunității armene filiala Transilvania – domnul Ioan Esztegar și președintele comunității evreiești din Cluj-Napoca – domnul Robert Schwartz.

Timp de aproximativ două ore, cei prezenți au privit un regal multicultural, ascultând și privind corul Șira Hadașa, formația Mazel Tov, ansamblurile de dansuri românești, ungurești și nu în cele din urmă, ansamblurile de dansuri armenești  Nur şi Hayakaghak.

15

La o săptămână distanță, pe 19 noiembrie, comunitatea armeană din Cluj-Napoca s-a deplasat înspre Dumbrăveni, Elisabetstadt, localitate atestată în 1332 ca Ebesfalva, acolo unde încă mai dăinuie urme ale existenței comunități pe acele locuri. Castelul Apafi din Dumbrăveni, acum atins doar de razele reci ale soarelui de noiembrie. Construit în 1552, acesta a aparținut Principelui Transilvaniei Apafi Mihaly I. Dăruit apoi de către împărăteasa Maria Tereza lui Bethlen Gabor, castelul a fost vândut armenilor. În Dumbrăveni, comunitatea armeană din Cluj-Napoca s-a reunit cu reprezentanții de la Baia Mare, Gherla,  Bacău și Târgu Ocna, participând la o expoziție de pictură cu tema bisericilor armenești din România, tablourile fiind pictate de copii cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani, toţi membri ai cercului de pictură Hollosy Simon. Evenimentul, care a avut loc la școala din Dumbrăveni, a inclus și lansarea celei mai recente cărți a lui Nicolae Suciu.

Când razele soarelui încă mai atingeau vârfurile catedralei Elisabeta din Dumbrăveni, armenii și localnicii au participat la o liturghie închinată Sfintei Elisabeta a Ungariei.

Seara s-a lăsat peste mica așezare, cufundând clădirile încărcate cu trecut într-un întuneric domol.

Alina Agafiţei

 

9