Mihai Stepan Cazazian

ÎNTÎLNIRE DE RĂMAS BUN LA MINISTERUL DE EXTERNE

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

    

La 29 noiembrie, ministrul de externe al României, Teodor Meleșcanu, l-a primit pe ambasadorul Armeniei, Hamlet Gasparian, cu ocazia încheierii misiunii sale diplomatice. La începutul întîlnirii ambasadorul armean le-a mulțumit autorităților române și personal ministrului Meleșcanu pentru strînsa și fructuoasa cooperare ce s-a dezvoltat între România și Armenia în diverse domenii în cei șapte ani ai misiunii sale. În paralel cu adîncirea dialogului politic, s-au desfășurat sesiuni ale comisiei interguvernamentale și forumuri de afaceri, s-a înființat o largă rețea de cooperare la nivel descentralizat în care s-au implicat zeci de orașe și județe de ambele părți. S-au intensificat legăturile și contactele interparlamentare. S-au înregistrat succese îndeosebi în direcția diplomației culturale: s-au dezvoltat legăturile la nivel academic și universitar, în cadrul cărora zeci de studenți armeni învață în universități românești, la Universitatea din București s-au reînființat cursurile de armeană și s-a editat un manual de limbă armeană în patru volume pentru vorbitorii de română, la Universitatea din Cluj s-a înființat un Institut de Armenologie și s-au restabilit bogatele tradiții ale armenologiei, prin conferințe internaționale și expoziții s-a impulsionat studierea și prezentarea uriașului patrimoniu istoric și cultural armenesc din România.

Apreciind eforturile depuse și succesele obținute, ministrul Teodor Meleșcanu a exprimat disponibilitatea părții române pentru o și mai mare dezvoltare și aprofundare a acestora, îndeosebi în lumina Acordului de parteneriat cuprinzător și consolidat semnat între Uniunea Europeană și Armenia, care deschide noi oportunități atît pentru intensificarea dialogului politic, cît și pentru sporirea volumului legăturilor economice. Salutînd desfășurarea la anul a Summitului Francofoniei la Erevan, ministrul de externe român a subliniat importanța colaborării și sprijinului reciproc existent în cadrul acestei structuri, precum și a altor structuri internaționale.

În planul strîngerii relațiilor bilaterale a fost apreciat în mod deosebit rolul comunității armene din România. În acest context, ambasadorul Armeniei și-a exprimat satisfacția cu privire la politica României de respectare a drepturilor minorităților, grație căreia comunitatea armeană reușește să-și păstreze identitatea.