Mihai Stepan Cazazian

Întîlnire cu regizorul Serge Avedikian la Centrul Cultural Armean

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

DSC02981

Abia sosit de la aeroport, regizorul Serge Avedikian a venit la Centrul Cultural Armean din București pentru a se întîlni cu membri comunității noastre. Mărturisesc că încă de la început regizorul franco armean ne-a fascinat și ne-a făcut o onoare să se întîlnească cu noi în loc să meargă la Gala de deschidere a Festivalul de Film  CINEPOLITICA unde va prezenta, în premieră filmul său Paradjanov. După ce ne-a  spus că NU i-au sosit bagajele am asistat la o adevărată prezentare a Cărții șoaptelor pe care a citit-o în limba armeană grație exemplarului primit de la Excelența Sa Hamlet Gasparian, Ambasador al Armeniei în România. “ Am să vă spun că demult nu mai citisem o carte adevărată” a spus Avedikian. “Acest roman are o dimensiune universală legată de personajele istorice. Autorul a reușit să realizeze o anumită patologie a personajelor. Dar această carte nu este una tristă. (…) Generația noastră nu ar trebui să trasmită încărcătura dureroasă a nației  armene. Apoi Avedikian ne-a vorbit despre obsesia de a spune lucrurile complicat în loc să căutăm profunzimea în simplitate. Dar tema centrală a discuției a fost indiscutabil Paradjanov. Omul, regizorul, dizidentul, filmul. Lumea lui Paradjanov este fabuloasă. Este o lume a fantasmelor în care el a trăit dar și o lume în care el a păstrat sensibilitatea. Îi plăceau provocările la adresa tinerilor de aceea a fost considerat un pericol.

Am vizionat apoi filmul de scurt metraj/animație  Chienne d’histoire  pentru care Serge Avedikian a fost răsplătit cu premiul Palme d’Or ( categoria scurt metraj ) la ediția din 2010 a festivalului de la Cannes.

O seară specială, aș spune, pentru care trebuie să-i mulțumim Excelenței Sale Hamlet Gasparian care l-a invitat pe Serge Avedikian în mijlocul comunității armene.

Nu închei fără a menționa pe scriitorul Bedros Horasangian, deja o gazdă permanentă și pe senatorul Varujan Vosganian nu doar pentru prezență dar și pentru că a asigurat, pentru a cîta oară, traducerea din limba armeană.

Așteptăm noi întîlniri la acest nivel !

DSC02983

DSC02990