Mihai Stepan Cazazian

Întîlnire cu reprezentanţii organizaţiei “Armenian Bone Marrow Donor Registry”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Dr. Frieda Jordan, preşedinte al Organizaţiei Armenian Bone Marrow Donor  Registry (Registrul Armean de Donatori pentru Trasplant de Măduvă ) şi dr. Sevak Avagyan, director executiv al aceleiaşi organizaţii s-au aflat la Bucureşti pentru a participa la o reuniune internaţională pe probleme de imunogenetică. Profitînd de această prezenţă în România, Ambasada Armeniei a organizat la Biblioteca Dudian din Bucureşti o întîlnire cu cei doi specialişti pentru a ne vorbi despre scopul şi intenţiile organizaţiei armeneşti. La întîlnire a fost prezent PS Episcop Datev Hagopian,   Nelly Matevosian, consul al Armeniei la Bucureşti şi Vahe Hovakimyan – Director General al Organizaţiei Tineretului Creştin Armean din România. Publicul prezent a putut afla astfel că organizaţia ABMDR are ca scop realizarea unei baze de date prin care, ulterior, prin donaţie benevolă să poată fi ajutate persoanele care au nevoie de un transplant de măduvă. S-a pornit de la premisa că armenii din toată lumea au o bază genetică comună acest lucru fiind un avantaj  pentru bolnavii, de origine armeană, ce au nevoie de un trasplant de măduvă. Astfel în 12 ani de cînd organizaţia fiinţează s-a creat o bază de date ce însumează 15 milioane de fişe de donatori. Nu doar armeni sau cu origine armeană ci şi persoane din zona orientului, în special din Turcia sau Iran. Din păcate chiar dacă baza de date poate ajuta la salvarea unei vieţi, prin găsirea donatorului compatibil cu bolnavul din Armenia, transplantul se poate face, în prezent, doar în clinici specializate din Rusia, Europa Occidentală sau S.U.A. iar costurile sunt foarte ridicate.

Guvernul de la Erevan are în vedere ca, împreună cu Banca Mondială, să construiască un centru de transplant al măduvei în Armenia.

Dar dincolo de informarea pe care au oferit-o celor prezenţi la Biblioteca Dudian cei doi specialişti au venit şi cu un scop. De a obţine informaţii primare de la cei ce doresc, voluntar, să se înscrie în baza de date a organizaţiei. Pentru aceasta fiind necesare completarea unui formular şi recoltarea unei probe de salivă. Din păcate numărul tinerilor care au fost prezenţi a fost cam mic, ei fiind, în principal, cei mai buni donatori pentru operaţiile de trasplant. Dar dr. Frieda Jordan a spus că este dispusă să revină la Bucureşti, dacă se va realiza o mobilizare a tinerilor pentru  recoltarea de date. Baza de date conţine probe şi informaţii de la persoane cu vîrste cuprinse între 18 şi 50 de ani iar probele sunt păstrate pînă la împlinirea vîrstei de 60 de ani a donatorului. Sperăm că printr-o acţiune mai bine organizată să putem realiza şi la Bucureşti o campanie de strîngere de date şi probe care să fie incluse în cele 80 de registre ale organizaţiei, aflate în toată lumea, ce pot contribui la salvarea unor armeni, bolnavi  ce au nevoie de un trasplant de măduvă.

Mai multe informaţii pe site-ul oficial al organizaţiei http://www.abmdr.am

 

Mihai Stepan Cazazian