Arsen Arzumanyan

„Vrem să aduceți în Armenia nu cunoașterea limbii armene, ci suflet, energie, minte deschisă, voință de a învăța”, spune directorul fondator al „Birthright Armenia”, Sevan Kabakian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Domnule Kabakian, în luna octombrie ați vizitat România și Bulgaria. Care a fost scopul vizitei dumneavoastră?

Scopul tuturor vizitelor, indiferent de țară sau comunitate, este unul: informarea tinerilor armeni (și nu numai) din acele țări despre posibilitățile de a munci în Armenia pe bază de voluntariat, de a acumula experiență, de a cunoaște țara, de a avea o experiență neturistică. Programul „Birthright Armenia” se concentrează asupra armenilor cu vârste între 21-32 de ani, iar scopul de bază este acela de a-i face să pună începutul unei povești și nu să vină o dată și după aceea să plece și să lase totul în urmă, scopul este acela de a-i face să păstreze o legătură permanentă, de a le oferi cât mai multe informații, pentru ca legătura cu Armenia să fie mereu o prioritate pentru ei. M-am aflat pentru prima oară în Bulgaria și România și am fost foarte entuziasmat de contactele cu membrii comunităților locale, dintre care unii se trag din familii ce trăiesc de veacuri pe aceste pământuri.

Ce propune programul „Birthright Armenia”?

Să vă descriu săptămâna voluntarilor: de luni până vineri, așa cum cu toții mergem la serviciu, și ei merg la „serviciul” lor. Ce anume înțelegem prin „serviciul” lor? Unul, de exemplu, este arhitect, a studiat deja, în prezent este student sau, de ce nu, dorește să studieze, altul este din domeniul medical sau este profesor și așa mai departe: noi avem în Armenia 850-900 de societăți partenere care îi primesc pe participanții noștri în zilele lucrătoare, cu 30 de ore de lucru pe săptămână. În acest timp participanții noștri fac schimb de experiență, învață, muncesc, dar nu primesc salariu: capătă experiență, ceea ce în CV-ul lor îi face deseori mai competitivi, experiență care este mult mai greu de dobândit la Berlin, Londra sau Paris, deoarece acolo sute și mii de oameni candidează la asemenea stagii sau funcții, în timp ce aici noi ne ocupăm de amplasarea participanților noștri chiar în locurile de muncă pe care și le doresc. Programul, după cum vedeți, nu este unul turistic sau unul de 5-10 zile. Pentru orele serii avem curs de armeană de două ori pe săptămână, întrucât o treime din voluntarii noștri știe foarte puțin armenește sau nu vorbește deloc. Într-o zi avem curs specializat, le facem cunoștință cu specialiști din domeniile lor, cu care discută despre comunicare, tehnologii înalte, ecologie, afaceri și alte domenii, precum și despre diverse realități geopolitice. La sfârșit de săptămână îi ducem pe voluntarii noștri afară din oraș în scop turistic și neturistic, organizăm excursii în sate etc. Așadar, acesta este un program cuprinzător, participantul nu are timp să se plictisească, se află permanent în contact cu diverși oameni. Duminica este ziua lor de odihnă.

Voluntarii locuiesc tot în condiții neturistice, într-o familie gazdă care-și deschide ușa, inima și sufletul în fața voluntarilor noștri, cărora le pune la dispoziție un dormitor separat. De ce propunem acest fel de cazare și nu vreun hotel sau apartament? Unul din scopurile noastre cele mai importante este acela de a crea elemente de legătură între voluntari și localnici, întrucât o țară o cunoști și prin localnici, și cu cât întâlnirile sunt mai multe, cu atât mai exactă este imaginea formată despre țară. Desigur, chestiunea șederii este la latitudinea voluntarilor, dacă ei doresc pot închiria o locuință. În acest context trebuie menționat că prin program armenii din cele patru colțuri ale lumii se cunosc între ei, se împrietenesc, ceea ce este încă un câștig important pentru noi toți.

Ce obligații financiare are voluntarul?

Noi nu pretindem bani pentru participare sau diverse cheltuieli organizatorice, acestea sunt gratuite. În cazul unei participări suficiente în cadrul programului, noi chiar restituim banii pentru biletul de avion. Voluntarul suportă cheltuielile pe care le-ar fi făcut în țara sa, adică telefon, transport, masă etc., iar pentru excursie plătesc 4.000 drami (35 lei). Dacă voluntarul se cazează într-o familie gazdă și trăiește cu relativă economie, atunci 250-300 euro îi vor fi suficienți pentru o lună. Programul nu este cu totul gratuit, dar cu bani puțini se obțin rezultate mari. Durata programului nostru este de minimum 9 săptămâni și maximum 1 an. Cel care face voluntariat 9-14 săptămâni primește 50 % din valoarea biletului de avion, cei care rămân peste 14 săptămâni primesc 100 % din valoarea biletului. Celor care rămân peste 18 săptămâni le dăm chiar și o diurnă și, cu cât mai lungă este șederea, cu atât mai mare este suma pe care o dăm.

Adaug că avem și un program de 4 săptămâni pentru cei între 25-31 de ani care lucrează în străinătate și nu pot lipsi mai mult de o lună.

Ce dificultăți pot întâmpina tinerii care nu știu armenește?

În primul rând, noi spunem că trebuie să aduceți în Armenia nu cunoașterea limbii armene, ci suflet, energie, minte deschisă, voință de a învăța. Cunoașterea limbii armene ajută foarte mult, desigur, dar aceasta nu este o condiție. Câteva sute dintre cei 1.900 de participanți sosiți până astăzi prin programul nostru nu știau armenește și au învățat în timp. Cunoașterea englezei ne ajută să-i amplasăm acolo unde doresc, întrucât astăzi în Armenia sunt mulți vorbitori de engleză. Așa că, dacă voluntarul vorbește engleză, problema este închisă. Chiar am avut voluntari care nu știau nici armenește, nici englezește. De exemplu, acum vreo 2-3 ani am avut un voluntar din Argentina care vorbea doar spaniolă, dar era o persoană atât de energică și muncitoare, încât a învățat armenește și și-a câștigat afecțiunea tuturor.

De regulă pentru ce perioadă vin voluntarii?

În medie aleg să stea 3,5 luni, iar acum avem peste 90 de participanți.

Să ne uităm la rezultatele programului. Ce urmează după participarea la program, câți participanți rămân în Armenia sau revin în Armenia mai târziu? Ori unii participă, pleacă și gata, legătura cu Armenia dispare?

Este o întrebare foarte bună, deoarece atinge principiul nostru de bază. Scopul nostru este să le dăm posibilitatea să se lege de Armenia în formatul pe care ei îl simt. Principiul nostru de bază este să continuăm să lucrăm cu ei și după încheierea perioadei de voluntariat, noi nu le spunem „Succes în viața voastră!”, ci le spunem „Ați încheiat prima etapă cu „Birthright Armenia”, vi se deschide a doua etapă. Vrem să lucrăm cu voi pentru realizarea următoarelor voastre țeluri, fie acestea legate de Armenia, fie de organizațiile armenești din străinătate”. Acum trăiesc în Armenia 180 de foști participanți, dar noi nu îi mutăm pe tineri în Armenia, ci le deschidem uși, iar mai încolo ei sunt cei ce hotărăsc. Este foarte îmbucurător atunci când vedem că, după întoarcerea în comunitățile lor, mulți dintre participanții noștri se implică mai activ în viața comunitară.

În redacția Ararat

Domnule Kabakian, în încheiere v-aș ruga să ne povestiți câte ceva interesant legat de voluntari.

Dintre cele mai interesante povești sunt căsătoriile între participanți veniți din diverse colțuri ale lumii: numai în ultima perioadă am avut două nunți, toți cei patru fiind foști participanți în programul nostru. O pereche era din Florida-New York, cealaltă din Australia-Germania. A fost simbolic faptul că ambele perechi s-au căsătorit în aceeași zi, pe 5 octombrie, în aceeași biserică, la mănăstirea Saghmosavank, la interval de o oră, neștiind până atunci unii de ceilalți. Avem zeci de cazuri de mariaje. Lumea deja ne întreba „Sunteți cumva agenție matrimonială?”.

Mai avem un caz interesant, când tatăl din familia gazdă îl roagă pe participantul venit de la Toronto să le devină naș, întrucât în perioada sovietică nu se căsătoriseră la biserică și doreau să completeze acest gol. Am la mine și până astăzi fotografia lor la biserică. În general legătura cu familiile gazdă este destul de puternică. La revenirea în Armenia, înainte de a trece pe la biroul nostru, mulți dintre foștii participanți se întâlnesc mai întâi cu membrii familiilor gazdă și participă la evenimentele lor de familie.

P.S. Puteți afla despre activitatea fundației „Birthright Armenia” pe site-ul
https://www.birthrightarmenia.org/en.

Arsen ARZUMANYAN