Elena Chobanyan

INTERVIU / Prin dans putem reduce complexele pe care le avem – spune Hayk Sultanyan, inițiatorul terapiei prin dans în Armenia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Primele forme de terapie prin dans au apărut încă din 1950 și sau dezvoltat ca un fel de psihoterapie ce avea ca scop implicarea fizico-emoțională a individului. Mai târziu acest concept a fost dezvoltat de Blanchard Evans și Mary Weathaus, care au folosit dansul ca metodă pentru tratarea tulburărilor de stres postraumatic.

 Iată că există reprezentanți ai terapiei prin dans şi în Armenia unul dintre ei fiind co-fondatorul acestei terapii la Erevan, Hayk Sultanyan, care într-un interviu acordat  revistei Ararat, a spus că terapia prin dans este o știință care îmbină deopotrivă muzica, ritmul și mișcarea armonioasă.

–   Ce este terapia prin dans ?

– A permite emoțiilor să se exprime prin mișcare. Gestionarea emoțiilor este o trăsătură esențială în societatea noastră contemporană de aceea programul nostru de dans oferă această oportunitate, iar participantul poate alege din atributele lui ce anume dorește să exteriorizeze prin dans la momentul când intră în programul de terapie.

Cât de mult este răspândită această metodă de dans în Armenia?

– Noi, armenii, suntem foarte conservatori și acceptăm cu greu orice fenomen nou, dar această tendință se diminuează treptat. Pentru a putea participa la aceste cursuri de terapie a dansului este nevoie de mult efort, răbdare și, bineînțeles, de ceva posibilități  financiare. Cred că eu pot convinge oamenii că acest lucru este posibil. În Armenia cererea de astfel de terapii va fi  mare în viitorul apropiat, deoarece nu este un secret că nivelul calității vieții majorității oamenilor de aici este sub medie, ceea ce înseamnă un nivel de stres foarte ridicat. În plus, viața noastră este mult tributară unor complexe, ce au un impact negativ asupra calității vieții umane. Aşadar, în realitatea noastră este nevoie de mult efort pentru a reuși să răspândim terapia prin dans ca o sursă de energie.

– Când ne confruntăm cu dificultăți, mulți dintre noi arătăm cu degetul asupra altora. În acest caz cum poate ajuta terapia prin dans?

– Pentru eșecurile și problemele noastre întotdeauna îi învinovățim pe alții și nu ne recunoaștem vinovăția. Este o cultură veche, care are rădăcini în subconștientul nostru. Aceasta  face dificilă implementarea oricărui proiect. În acest context, terapia prin dans poate reduce complexele şi ajuta autoexprimarea printr-o nouă formă de cultură.

– Mulți oameni consideră că terapia prin dans este un fel de psihoterapie. Asta este?

– Sarcina noastră este să explicăm oamenilor că acest tip de dans nu este în final o terapie  ci o inițiativă interesantă care poate avea un impact pozitiv asupra fiecăruia dintre noi. Aceasta este, de asemenea, o metodă de distracție/relaxare foarte bună.

– Credeţi, că majoritatea cetățenilor armeni nu recurg la un astfel de proiect din cauza dificultăților financiare sau altor privațiuni de ordin social?

– Nu sunt de acord. Atunci când am iniţiat programul de dans, am realizat o serie de sondaje pentru a înțelege modul în care oamenii își doresc să cheltuiască banii pentru dezvoltarea lor proprie. Vă asigur că programul nostru va permite multor persoane să obțină echilibrul în muncă și de  petrecere a timpului liber, ceea ce nu a fost posibil până acum. Programul permite oamenilor să obțină, să spunem, avantajul pe care și-l doresc în acest moment și, prin urmare, să plătească suma corespunzătoare. Cu alte cuvinte, fiecare persoană are posibilitatea de a avea efectul dorit fără să se gândească la banii cheltuiți. Prin urmare, programul nostru de dans nu este costisitor în realitatea armeană și este accesibil tuturor.

Interviu realizat de Elena Ciobanyan