Elena Chobanyan

INTERVIU / “Prin arta fotografică poţi schimba realitatea” spune Narek Baghiryan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

NarekAm pășit în studioul MayBe Studio  pentru a realiza un interviu cu fotograful Narek Baghiryan care, împreună cu colegul şi prietenul său,  creează adevărate opere de artă fotografice.

 

–   De ce aţi ales tocmai fotografia ?

Profesorul meu mi-a pus aceeaşi întrebare, ceea ce pentru mine a fost şocant deoarece tu studiezi un an întreg şi te întreabă de ce ai ales această meserie. Poate că dacă m-ar fi întrebat la începutul studiilor nu aş fi putut să răspund. Dar ca să vă răspund la întrebare aș spune că  arta fotografică te cucereşte, pentru că descoperi o lume nouă al cărui stăpân eşti tu însuţi. După ce urmezi cursuri de specialitate eşti în stare să răspunzi la această întrebare. Mie-mi place această meserie!

–   Oare se fac bani din această meserie?

Este o meserie prin care poţi face bani frumoşi. Dar în afară de a munci pentru bani, aceasta artă este o lume în care intri şi nu vrei să mai ieşi.

–   Ce dificultăţi întâmpinaţi în timpul fotografierii?

Există două dificultăţi în acest domeniu։ una, aș spune, internaţională, cealalta locală, în Armenia. Dacă eşti fotograf înseamnă că poţi surprinde orice îţi iese în cale şi oamenii vin şi propun cum să fotografiezi. Totuşi, acestea nu sunt dificutăţi mari. Cea mai mare dificultate este de a dobândi tehnici noi şi să fii în pas cu dezvoltarea tehnicii. În ceea ce priveşte dificultăţile Armeniei, aici nu există cultură fotografică, dacă pot să zic aşa. Oamenii încă nu apreciază această meserie şi este cam dificil să-ţi exprimi genul fotografic.

–   Cu toate acestea poate deveni o afacere fotografia ?

Se poate, dacă ai cunoştinţe şi ai gust, talent. Și cât timp există piaţă şi cerinţe de avea fotografii profesioniste, poţi face bani.

–   Pe cine preferați să fotografiaţi? Să presupunem, că în faţa dvs. stă o persoană nu atât de atrăgătoare, ce faceţi?

Nu pe cine, ci ce anume prefer să fotografiez. Îmi place să fotografiez mai mult d.p.d.v. comercial. Fotografiez în general foto-stock-uri, care aduc câștig. În realitate arta fotografică reprezintă în sine o minciună. Poţi fotografia bine pe toţi, şi pe cel frumos şi pe cel puţin atrăgător, pentru că în mare măsură aceasta depinde de fotograf. Fotograful şi clientul depind unul de altul, iar în urma colaborării armonioase se naşte fotografia profesionistă. Poţi schimba chiar dispoziţia fotografiei, dacă luăm în seamă poziţia persoanei care se fotografiază şi aparatul de fotografiat. Cu alte cuvinte, arta fotografică este folosită atât în viaţa de zi cu zi, cât şi în politică.

Elena Chobanyan

DSC_0166 good

vezi fotografii pe

https://www.behance.net/NarekBaghiryan

https://500px.com/narekbaghiryan