Mihai Stepan Cazazian

INTERVIU la BBC cu Ara Aivazian, ministrul de externe al Armeniei

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Întrebare: Care este reacția dvs. la declarația președintelui Biden? Asta era tot ce sperați?

Ara Aivazian: S-au împlinit 106 ani, poporul armean luptă pentru o justiție istorică, pentru o viață sigură și demnă în patria lor istorică. Salutăm declarația președintelui Biden conform căreia Statele Unite definesc în mod clar atrocitățile în masă comise împotriva poporului armean în secolul al XX-lea drept genocid. Trebuie reamintit că rezoluțiile relevante care recunosc și condamnă genocidul armean au fost adoptate de Camera Reprezentanților și Senatul SUA în 2019.

Ieri am comemorat 106 ani de la genocidul armean. Și aici, în Armenia și în diferite părți ale lumii, am văzut o solidaritate puternică din partea comunității internaționale, multe mesaje puternice de sprijin, care ne încurajează să ne înmulțim eforturile comune în lupta internațională pentru condamnarea și prevenirea genocidului.

Întrebare: Domnule Aivazian, aveți vreo speranță că alte țări vor urma exemplul?

Ara Aivazian: Ei bine, recunoașterea și condamnarea genocidului armean este o chestiune universală a umanității. Acest discurs aduce o contribuție semnificativă la recunoașterea la nivel mondial a genocidului armean și la prevenirea genocidelor. Astăzi, autoritățile SUA și-au reiterat fără echivoc angajamentul față de drepturile omului și principiile umanității.

Întrebare: Domnule Aivazian, ce impact credeți că va avea declarația lui Joe Biden asupra relațiilor dumneavoastră cu Turcia?

Ara Aivazian: În ceea ce privește relațiile cu Turcia, această țară a urmat o politică ostilă și agresivă față de Armenia de la restabilirea independenței în 1991. Turcia a respins stabilirea relațiilor diplomatice, a închis frontiera cu Armenia și a urmat o politică din ce în ce mai ostilă față de Armenia. În plus, Turcia a participat direct la agresiunea azeră împotriva populației din Nagorno-Karabakh, trimițând mii de luptători teroriști străini în regiunea noastră.

Sperăm că această foarte importantă declarație a președintelui Statelor Unite va pregăti calea dialogului și, în cele din urmă, a normalizării relațiilor. De asemenea, va contribui la pacea și stabilitatea regională.

Întrebare: Cum va juca acest lucru în favoarea unei posibile normalizări a relațiilor? Unii spun că această declarație va acționa în favoarea președintelui Erdogan, oferindu-i sprijin public împotriva Statelor Unite.

Ara Aivazian: Ei bine, cred că se creează un teren pentru societatea turcă de a face față paginilor istoriei sale. Și, de asemenea, determină societatea să pună în discuție paginile tragice ale istoriei sale. Cred că acest lucru va crea și un teren pentru dialog între cele două țări vecine. S-a creat un abis între două țări vecine și cred că acesta va fi un pas foarte important pentru normalizarea relațiilor noastre.