Arsen Arzumanyan

INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE / ARMEN SARKISSIAN: „TREBUIE SĂ CONSTRUIM O ARMENIE NOUĂ, DINAMICĂ ȘI ATRACTIVĂ”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Interviu în exclusivitate

 

al Președintelui

 

Republicii Armenia,

 

Armen Sarkissian,

 

pentru revista „Ararat”

 

 

 

 

Domnule Președinte, care sunt cele mai importante chestiuni pe care le considerați prioritățile mandatului Dumneavoastră?

Când fostul președinte, Serj Sarkisian, la trecerea la guvernarea parlamentară, mi-a propus candidatura la această funcție, după numeroase întâlniri preelectorale în Armenia și în afară în care i-am ascultat pe oameni, deși conștient de atribuțiile limitate ale președintelui republicii parlamentare, mi-am propus ca în mandatul meu de șapte ani să sprijin pe cât posibil reformele necesare în țară. Dar acest lucru s-a petrecut „în șapte zile”. Puternica mișcare populară a deschis ușa schimbărilor.

Împreună cu guvernul și forțele politice, cu larg sprijin social, trebuie acum să instituim în țară un sistem viabil bazat pe legalitate și dreptate, trebuie să luptăm împotriva corupției în toate manifestările ei, să-i readucem poporului credința în viitor. Trebuie să clădim o nouă societate, să formăm un cetățean nou, educat, conștient, creativ, cu înaltă conștiință și răspundere civică. Toate premisele există, oamenii, în special tinerii, au arătat acest lucru în timpul mișcării din aprilie. Dintre toate problemele de maximă importanță prima este, desigur, educația și pregătirea specialiștilor de înaltă calitate. Îndeosebi pentru țara noastră, ale cărei resurse naturale sunt limitate, acest lucru este prioritar. Putem fi competitivi și să dezvoltăm țara dacă pregătim o forță de muncă în pas cu cerințele vremii, o societate cu viziune largă, o societate deschisă și tolerantă.

Care sunt, după Dumneavoastră, pașii prin care Armenia ar deveni mai cunoscută în lume?

Armenia a făcut deja pasul cel mare și, prin „revoluția de catifea” sau „armeană” a atras atenția lumii. Dar știm că efectul acesteia nu poate dura mult dacă nu vom fi consecvenți și nu vom construi Armenia nouă, dinamică și atractivă despre care am amintit. Trebuie să ne exploatăm în mod inteligent toate atuurile, începând de la istoria și civilizația străveche, care este încă o resursă nu pe deplin descoperită, până la poziția noastră de „națiune mondială” determinată de influenta diasporă armeană din lume. Dacă elita politică și culturală a lumii știe, în mod firesc, care ne este locul, pentru a polariza atenția a milioane de oameni asupra Armeniei trebuie elaborat și demarat un program special care să prezinte atracțiile naturale, civilizația străveche, dinamismul economic și calitatea oamenilor țării noastre.

Astăzi noul guvern declară deseori că trebuie adoptate măsuri reale pentru a aduce în Armenia potențialul economic și științific al diasporei. După Dumneavoastră, despre ce măsuri noi este vorba, care nu s-au luat până azi?

Diaspora armeană, care este urmarea istoriei noastre tragice, în condițiile de azi poate deveni și în general a devenit una din laturile forte ale poporului nostru. Existența acesteia crește vizibilitatea și ponderea Armeniei în lume. Prezența armenească la Ierusalim, ca păstrătoare a Locurilor Sfinte alături de Biserica Greacă și cea Catolică, la Constantinopol, în Orientul Apropiat și Mijlociu, ca exemplu de coexistență pașnică de veacuri cu islamul, în Balcani, unde, îndeosebi în România și Ungaria, armenii sunt socotiți ca făcând parte dintre întemeietorii statului, numeroasele comunități armene din SUA, Rusia și Franța, cu forța lor economică, umană și culturală, creează posibilități excepționale pentru noi. Conștientizarea acestui lucru este deja importantă, de unde pot apărea și măsurile corespunzătoare. În primul rând este vorba despre eliminarea în totalitate a obstacolelor și percepțiilor greșite dintre Diasporă și Armenia, create în plan istoric și psihologic, precum despre definirea și redistribuirea drepturilor și responsabilităților politice și civice. Desigur, nu înseamnă că până acum nu s-a făcut nimic în aceste direcții, dar realitatea ne arată că sunt necesare reajustări în politica față de diasporă. Sper că guvernul vede acest lucru și va ajunge la rezultate practice. Din partea mea nu voi cruța niciun efort pentru ajungerea la rezultate pozitive în această direcție.

În ultimii ani s-au organizat mai multe întâlniri între oamenii de afaceri armeni și români, dar relațiile economice armeano-române încă șchiopătează. Ce anume îi poate atrage pe oamenii de afaceri români, și în general străini, pentru a investi în Armenia? Ce domenii ați menționa în mod special?

Slabele relații economice nu numai cu România, ci și cu alte țări, au explicația lor. Înainte de toate problema este în Armenia și are legătură cu independența nedeplină a sistemului judiciar, nivelul înalt al corupției, practicile și mentalitățile oligarhice. Trebuie să facem Armenia atractivă nu numai la nivel de discurs și intenții, ci și prin faptă. Iar privitor la investițiile străine domeniile sunt diverse: servicii, turism, agricultură și mai cu seamă domeniul noilor tehnologii. Schimbările politice din aprilie au creat încredere față de Armenia, să așteptăm materializarea lor.

Domnule președinte, din câte știm, Dumneavoastră ați fost și în România. Pe cititorii „Ararat”-ului i-ar interesa ce amintiri aveți legate de România, precum și de armenii de acolo?

Am fost deseori în România și am acolo prieteni buni printre români și armeni. România este o țară atractivă și cu un mare viitor, are un popor talentat și deschis, care a dat mari personalități de nivel mondial. Nouă, armenilor, România ne este deosebit de apropiată, este „una din patriile armenilor”, după cum spunea marele Nicolae Iorga. Îmi amintesc din copilărie de armeni de seamă din România: Catolicosul tuturor armenilor Vazghen I de fericită amintire, actrița de mare talent Vartuhi Varteresian, baritonul David Ohanesian. Deseori îi ascultam la radio pe Zenaida Palli și Garbis Zobian. Auzisem de Hagop Siruni, Ana Aslan, Cik Damadian. Cine nu a auzit de faimosul Manuc Bei, de la nașterea căruia la anul se împlinesc 250 de ani? În anturajul nostru de familie și printre prietenii mei se aflau armeni repatriați din România, care veniseră în principal după cel de-al Doilea Război Mondial și care, cu destoinicia și talentul lor, au introdus în Armenia o nouă cultură. L-am cunoscut pe fostul întâistătător al eparhiei armene din România, pe arhiepiscopul Dirair Mardighian, în ultimele decenii am avut contacte cu omul de afaceri Hagop Kîrmîzian și am auzit despre pianistul de jazz Harry Tavitian. Urmăresc activitatea politică a lui Varujan Vosganian și Varujan Pambuccian și îi consider drept persoane influente și capabile ale diasporei noastre. Știu ce mare ecou internațional are romanul „Cartea șoaptelor” al lui Varujan Vosganian. Aș dori din această nouă poziție a mea să intru în legături mai strânse cu aceștia.

Se știe că aveți relații călduroase cu Charles, prințul de Wales. Acesta este binecunoscut în România datorită deselor sale vizite făcute în această țară, pentru diverse proiecte. Ce anume îl leagă de armeni?

Știu, prințul mi-a povestit despre România. El, după cum i se cade unui adevărat om de viță nobilă, este foarte modest în viață, simplu, iubitor de oameni și de natură. Este familiarizat cu armenii, cunoaște foarte bine arhitectura armeană, îi plac mâncărurile noastre. Ca secret pe jumătate, vă spun că prințul Charles are o bucățică de teren și în Armenia. Și vă mai spun, spre informarea dumneavoastră, caisele culese din acea livadă ajung pe masa familiei regale cu ocazia sărbătoririi zilei oficiale de naștere a reginei. Astfel că suntem în legătură permanentă cu prințul de Wales și sper să-l vedem mai des pe la noi. Îi sunt recunoscător prințului pentru sprijinul dat fundației înființate de mine, „Erevan, dragostea mea”.

V-am ruga să transmiteți apelul dumneavoastră către comunitatea armeană din România.

Comunitatea armeană din România are un trecut măreț, prin care se bucură de mare stimă în această țară prietenă. Aș dori ca generația de astăzi a armenilor din România să rămână atașată acestei bogate moșteniri, precum și să-și adâncească legăturile cu Patria Mamă. Mă adresez îndeosebi tinerilor: învățați limba armeană și vizitați des Armenia. Niciodată să nu uitați că sunteți armeni și că Armenia este casa voastră.

Interviu realizat de Arsen ARZUMANYAN