Mihai Stepan Cazazian

INTERVIU / Hripsime Margaryan: „În Armenia întotdeauna a existat dragoste și interes față de artă”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Care este pentru dumneavoastră principalul domeniu de activitate?

Domeniul meu este pictura și designul. Le îndrăgesc și le tratez în mod egal, în aceste două domenii mă simt cu totul liberă. Este extrem de plăcut să simți procesul creației, ceea ce și dă rezultatul dorit.

În ce țări v-ați prezentat lucrările?

În general îmi expun lucrările împreună cu tatăl meu, artistul poporului Valmar*. Noi am avut numeroase expoziții într-o serie de țări europene, în Orientul Mijlociu și cel Îndepărtat, precum și într-o seamă de orașe din Statele Unite. În acest moment lucrările mele de grafică sînt expuse la Stephanie’s Art Gallery din La Cañada (California). De doi ani deja particip la programul intitulat „Femei pentru pace”, organizat de asociația „EuropaArt”, iar aceste expoziții itinerante s-au ținut în Bahrain, Strasbourg, Bruxelles, și vor urma și altele.

Se mai dezvoltă astăzi această ramură a artei în Armenia?

În Armenia pictura s-a aflat mereu la un nivel ridicat, întotdeauna a existat dragoste și interes față de artă, și există și acum. Pictura armenească este diversă prin abordările sale clasice și contemporane. Periodic se deschid noi expoziții, atît individuale, cît și de grup.

Ce impresii aveți din București și din comunitatea armeană?

Mă aflu la București pentru prima dată și sînt foarte impresionată. Orașul se remarcă prin arhitectura sa frumoasă și prin întindere. Sincer, prefer „orașul vechi”, cu atmosfera sa complexă. Uniunea Armenilor din România, Ambasada Armeniei și Biserica m-au primit cu multă căldură și cu inima deschisă. La ambasadă s-a organizat expoziția mea personală, pentru care le mulțumesc domnului ambasador și soției dumnealui. A fost o bună ocazie de a cunoaște comunitatea armeană, cu membrii căreia am purtat discuții amicale și interesante. Vreau să mai menționez că datorită lui Arsen Arzumanyan, și însoțit de acesta, nu numai că am descoperit Bucureștiul, dar am și aflat de rolul și importanța avută de comunitatea armeană în viața politică, economică, socială și culturală a României.

*Valmar = Vladimir Markarian, pictor, artist emerit (2006), artist al poporului (2015)

ARARAT

  • 13
  •