Elena Chobanyan

INTERVIU / Fiecare specialist are stilul său propriu – spune Alyona Safoian, make-up artist

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

11922814_1153686914658076_245378845_n

Fiecare dintre noi ştim, că în reviste şi reclamele TV  apar femei cu machiaje fantastice, aproape ca în poveşti, dar puţini dintre noi îşi dau seama de metodele prin care se realizează aceste machiaje colorate şi frumoase. Discuţia mea a fost tocmai despre micile secrete ale machiajului, cu artistul în machiaje (make-up artist) de la salonul de “frumuseţe” Alyonuşka.

–   Machiajul este foarte actual astăzi, pentru că accentuează frumuseţea femeii. Când machiaţi, ascultaţi părerile clienţilor?

–   Da. Trăsătură fiecărui om spune ce fel de machiaj trebuie făcut. Există clienţi, care vin în salon şi doresc ca machiajul lor să arate exact ca o anumită vedetă, celebritate, care este tipic persoanelor mai tinere. Atunci încerc să le explic, că trebuie să subliniem părţile pozitive, bune ale fiecăruia dintre noi. Iar  neajunsurile  trebuie ascunse.

–  Erevanul este plin de cofetării şi saloane de frumuseţe. Însă aici atmosfera este caldă. Cu ce îi uimiţi pe cei care intră în salon?

–   Noi oferim diverse servicii, cum ar fi, tratamente faciale fine pentru evenimente de  fiecare zi, cele mai nebuneşti make-up-uri artistice, tatuaje estetice, diferite coafuri, masaje, metode de îngrijire a picioarelor, mâinilor și părului. Lista poate continua.

–   Iar preţurile sunt accesibile pentru toţi?

–   Da. Înainte salonul nostru avea preţuri mari, dar astăzi, având în vedere condiţia socială a populaţiei din Armenia, preţurile au devenit mai accesibile.

–   Oferiţi și servicii medicale?

–   Deocamdată nu, dar sper ca în viitor să avem. La noi se oferă mai mult servicii estetice, de pildă, masaje, pe care eu însămi le realizez şi meseria o ştiu bine, deoarece am lucrat la saloane de masaj în policlinici, însă nu mă ocup de injecţii şi alte tratamente medicale.

–   Înainte de a face masajele respective, faceţi consultaţie cu clienţii? Pentru că unii pot avea probleme cu coloana vertebrală, de exemplu.

–   Desigur. Înainte  le recomand să facă investigații mai amănunțite.

11933606_1153686904658077_122471471_n

–   Vă adaptaţi la cerinţele clienţilor, care uneori cer aproape imposibilul?

–   Se mai întâmplă, dar rar. Acele persoane, care vin aici, sunt educate, printre ei sunt profesori, scriitori, studenţi, înterprinzători, oameni de afaceri, etc.

11880721_1153686891324745_2086772521_n

–   Vă puteţi aminti de vreo întâmplare de acest gen?

–   Odată a venit o femeie şi m-a rugat s-o “transform” într-o persoană aproape neagră. Am ascultat-o. De obicei luăm în considerare cerinţele clienţilor noştrii, pentru că femeia trebuie să se simtă confortabil în acea imagine, în care doreşte să se vadă. Este alegerea fiecăruia.

–   După cum am observat  nu sunteţi doar artist în machiaj, ci stăpâniţi şi alte specialităţi.

–   Aşa-i. Totul a început de la interesul meu către  machiaj. După make-up, a început să mă intereseze cosmetica, arta manichiurii, masaj, etc. Acum, în afară de coafuri mă ocup de aproape tot.

Substanţele de machiaj nu strică pielea?

– Substanţele pe care le folosesc eu nu strică, pentru că sunt de calitate şi le-am obținut de la firme internaţionale. Absolvind şcoala internațională franceză, secţiunea Make-up Atelier, folosesc în mare parte  produsele lor. Iar în celelalte cazuri, utilizez şi produse de proveniență americană.

Ce produse de machiaj poate folosi omul obişnuit ca să nu dăuneze pielii?

–   Doar produse de calitate şi nu ieftine de pe piaţă. Nu mai puţin de 5000 drami armeneşti. Le recomand  femeilor să nu se machieze în fiecare zi ca la sărbătoare, iar dacă totuşi au decis s-o facă, măcar să se machieze foarte fin, mai ales vara. Este de dorit ca femeile până la vârsta de 20 ani să nu se machieze deloc, căci mai târziu pot apare diferite complicaţii de piele, indiferent de ce fel de produse au folosit. Aşa că, feriţi-vă de produse prea ieftine.

–   În străinătate, mai ales în ţările dezvoltate, salariile sunt mari în acest domeniu. Acest lucru nu v-a ispitit vreodată?

–   Sunt mari, bineînţeles. Dar nu m-am concentrat asupra dorinţei de a lucra în străinătate. Colegii mei care stau în SUA, Europa sau Rusia, afirmă că se plătesc foarte bine mai ales machiajele estetice, de modă. Dacă voi lucra peste graniţele Armeniei, vom trăi şi vom vedea.

–   Există speranţa ca şi în Armenia specialitatea dvs. să fie apreciată d.p.d.v. financiar?          

–   Cred că da, cu timpul. Dacă vă aduceţi aminte că la început business-ul de modă în Armenia părea fără sens, dar astăzi acest domeniu a progresat enorm.

–   În toate domeniile există competiţii. Există şi în meseria dvs.?

–   Desigur. În ţara noastră competiţia în acest domeniu ajunge la cote maxime, pentru că saloanele de frumuseţe şi specialiştii sunt mulţi, deși numărul de clienţi este mai mic. Dar eu am un mod diferit de a privi această chestiune. Fiecare specialist îşi are stilul propriu de a lucra, iar clientul găseşte  acel specialist la care se simte bine şi confortabil.

Interviu realizat de Elena Chobanyan