Mihai Stepan Cazazian

INTERVIU / Excelența Sa Serghei Minasyan, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Armeniei în România: “Revoluția de catifea care a avut loc în Armenia a fost un proces relativ singular în regiunea post-sovietică și a Europei de Est”  

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

A trecut mai bine de jumătate de an de la evoluțiile politice din Armenia. La urma urmei, ce s-a petrecut?

A avut loc o revoluție de catifea a cărei principală caracteristică a fost aceea că atât revoluția, cât și evoluțiile politice ulterioare s-au petrecut în cadrul constituțional în vigoare, dar în noi condiții politice. O caracteristică importantă a fost și aceea că aceste procese revoluționare s-au petrecut fără recurgerea la forță și violență. Absența componentei politice externe, precum și intenția de a evita noi linii de separație geopolitică și în politica internă au făcut parte la rândul lor dintre caracteristicile acestor procese revoluționare.

Pe lângă aceasta, trebuie să conștientizăm pe deplin faptul că această schimbare din Armenia nu este doar și nu este chiar atât o schimbare a guvernului sau a partidului de la putere și a elitelor politice, ci o formare a unei noi culturi politice, a unui nou sistem politic și de guvernământ. După cum a declarat de la tribuna Adunării Generale a ONU de la New York în luna septembrie Nikol Pașinian, cel care a condus revoluția și a preluat funcția de prim-ministru (în acest moment fiind premier interimar), noua echipă politică are un concept clar și o puternică voință politică pentru a realiza reforme radicale destinate lichidării corupției, creării pârghiilor și instituțiilor unei guvernări eficiente, ce vor acționa respectând drepturile omului, libertatea de conștiință și a presei, precum și principiile preeminenței legii și imparțialitatea sistemului judiciar.

Revoluția de catifea care a avut loc în Armenia a fost un proces relativ singular în regiunea post-sovietică și a Europei de Est.

Ați menționat că lupta împotriva corupției constituie una din principalele angajamente ale noii echipe politice. V-aș ruga să detaliați puțin.

Da, noua echipă politică dă o extrem de mare atenție acestei probleme, ceea ce în același timp constituie un răspuns just în fața cererilor societății noastre.  Noul guvern întreprinde măsuri în vederea liberalizării domeniului economic și creării unor noi reguli ale jocului pentru toți actorii, cu respectarea intereselor atât ale societăților mari și mijlocii, cât și ale micilor întreprinzători, creând un context în care nimeni nu are privilegii în viața economică a țării. Celelalte direcții importante ale luptei împotriva corupției vor fi reformele din sistemul judiciar și cel al aplicării legii.

În decembrie în Armenia vor avea loc noi alegeri parlamentare. Ce așteptări aveți de la aceste alegeri?

Într-adevăr, după cum se știe încă de la dizolvarea fostului parlament, pe 9 decembrie în Armenia vor avea loc noi alegeri. Având în vedere faptul că, potrivit Constituției, Armenia este republică parlamentară și rolul parlamentului este decisiv din perspectiva constituirii noului guvern, atunci aceste alegeri pot fi privite ca o finalitate logică a evoluțiilor politice petrecute în Armenia în lunile aprilie și mai ale acestui an. Suntem convinși că toate forțele politice care activează în Armenia vor avea posibilitatea să participe activ la lupta electorală în urma căreia vom avea un nou parlament. Acest lucru va reflecta noua situație politică ce s-a creat în țara noastră și va da posibilitatea deja noului guvern de a trece la programul serios de reformă într-o atmosferă politică mai stabilă, lucru pe care-l așteaptă societatea noastră.

În această nouă situație, după schimbările decisive petrecute în Armenia, observați vreo schimbare din partea Armeniei în relațiile sale cu Diaspora?

Desigur că ceea ce s-a petrecut în Armenia s-a aflat încă de la început în centrul atenției Diasporei armene și, de ce nu, Diaspora a participat într-o oarecare măsură la acest proces. De cealaltă parte, am impresia că și în Diasporă sunt așteptări cum că suflul acestor schimbări trebuie să ajungă și în comunitățile Diasporei și ca acele schimbări pozitive menite să soluționeze problemele importante pentru Armenia să aibă loc și în comunitățile noastre din Diasporă, fie ele legate de combaterea corupției, însănătoșirea vieții spirituale și culturale, ori de conservarea indentității armenești și intensificare a relațiilor cu patria-mamă.

Iar aici, cred, după o întrerupere destul de îndelungată, Armenia poate deveni din nou un ghid pentru Diasporă. Asemenea așteptare vine din partea comunităților din Diasporă, iar în noile condiții cred că statul armean este capabil și trebuie să răspundă acestei așteptări, având ca țintă finală relații Patrie-Diasporă mai solide și așezate pe noi baze.