Mihai Stepan Cazazian

Interviu cu Ermone Zabel Martaian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

În realizarea lucrărilor mele am folosit ca suport sticla,  combinînd tehnica icoanei pe sticlă cu cromatica şi originalitatea compoziţională a miniaturilor armeneşti.

Dragă Ermone în primul rînd te rog să te prezinţi cititorilor noştri şi să ne spui cînd ai  descoperit plăcerea de a picta şi, mai ales, cînd ai început să pictezi icoane ?

Descendentă a unei familii de armeni refugiati în România în urma genocidului, m-am născut la data de 27 februarie 1973 la Miercurea
– Ciuc. La vîrsta de 4 ani ne-am mutat împreună cu părinţii la  Gherla, oraşul natal al tatălui meu. Aici am urmat şcoala generală şi  liceul, iar în anul 1998 am absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent locuiesc în Budapesta şi lucrez  atît în cadrul Centrului Cultural Armean  cît şi la Uniunea Armenilor din Ungaria. Preocuparea pentru artă, probabil o tradiţie de familie (bunicul fiind meşter covorar) , a apărut încă în şcoala generală unde, încurajată fiind de profesorul meu de desen de la acea vreme, am început să lucrez în acuarelă şi tempera. Trăind într-un mediu bogat spiritual ,fiind înconjurată de prieteni artişti iconari şi avînd ca material didactic minunatele icoane din şcoala Nicula, am început să fiu din ce în ce mai mult atrasă de tehnica realizării icoanei pe sticlă. Astfel, perioada anilor de liceu reprezintă primii mei paşi în activitatea mea de pictor de icoane. Ca pictor amator, am acceptat atît criticile cît şi laudele colegilor mei artişti, dar asta m-a condus la o dilemă deoarece unii mă sfătuiau să-mi simplific stilul, alţii însă să-l îmbogăţesc. De fapt şi eu doream altceva, iar soluţia a venit din partea bunului meu prieten Mircea Tivadar care mi-a propus să-mi îndrept atenţia spre miniaturile de carte armeneşti. Avînd în vedere că în realizarea lucrărilor mele am folosit ca suport sticla, am devenit un deschizător de drumuri, combinînd tehnica icoanei pe sticlă cu cromatica şi originalitatea compoziţională a miniaturilor armeneşti.


2. Ai un pictor armean ( din miniaturişti) pe care îl apreciezi în mod special?

Dintre cele peste o mie cinci sute de şcoli de miniatură care au funcţionat pe parcursul a mai bine de un mileniu, eu am simţit – ca fiind cel mai aproape de sufletul meu – lucrările lui Toros Daronaţi, acestea fiind considerate ca cea mai valoroasă contribuţie la patrimoniul artistic medieval armean.

3. Unde ai expus lucrările tale şi ce proiecte ai în plan pentru perioada următoare ( în domeniul plasticii evident)

În activitatea mea de peste un deceniu şi jumatate am luat parte la numeroase expoziţii colective în ţară şi în străinătate, dintre care amintesc Galeria Bastion – Salonul de iarnă (Cluj Napoca), Muzeul de Istorie-Gherla, Casa de Cultură (Gherla), Centrul cultural român (Budapesta), Centrul Cultural Armean (Budapesta), cît şi personale la Galeria Újpest(Budapesta), Casa de cultura-Dorog(Ungaria), Casa Minorităţilor-Szeged(Ungaria), Casa de cultura-Pápa(Ungaria), Muzeul Armean-Dumbrăveni. De asemenea lucrările mele se pot regăsi în colecţii particulare  din ţară dar mai ales în străinătate (Elveţia, Germania, Italia, Ucraina, Franţa, Ungaria, S.U.A. )

Printre proiectele imediate pe care le am în vedere, am în plan începerea unui curs de pictură pe sticlă pentru copiii comunităţii armeneşti din Budapesta cu sprijinul Centrului Cultural Armean, alte expoziţii  particulare şi colective, realizarea unor lucrări, altele decît icoane, cu motive ornamentale specifice miniaturilor de carte.

interviu pentru Ararat

pagina lui Ermone

7 Responses to Interviu cu Ermone Zabel Martaian

 1. Tivadar Mircea March 16, 2011 at 4:02 pm

  Felicitari !
  Pe cand o expozitie si la Bucuresti?

 2. Madalina March 16, 2011 at 10:03 pm

  Felicitari Ermone super! Sper sa ne vedem si noi anul asta. Chiar,…. pe cand o expozitie la Bucuresti ? M-as bucura f tare sa-ti vad lucrarile in realitate. Toate cele bune, salutari si lui Zoli.

 3. Todea March 17, 2011 at 8:59 am

  Bravo Ermone ,
  noi gherlenii ne mandrim cu tine . Felicitari si succes in continuare.
  TR

 4. Hasmig March 17, 2011 at 10:07 am

  Zabel! Snorhavor!
  Mircea are dreptate: Cand faci o expozitie la Bucuresti? E mai usor sa vii tu la noi, dar mai ales ca in felul asta te va cunoaste si publicul de aici!
  Haciohutyun! 🙂

 5. János Bátki May 8, 2011 at 10:53 pm

  Dear Ermone,
  You are very talented. Your work is beautiful. Bests János

 6. Pingback: Excursii culturale, excursii culinare | Blogul oficial al Hotelului Savoy din Mamaia

 7. Pingback: Interviu cu Ermone Zabel Martaian | ermone-martaian.ro