Elena Chobanyan

„Internetul pune oamenii în legătură, iar globalizarea este un fenomen natural.” Spune Varujan Pambuccian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

V.P.

„Scriu puțin. Prefer să vorbesc și să trăiesc. Unii spun că e un mod ușor egoist de a trata lucrurile. S-ar putea să aibă dreptate, dar prefer să interacționez. Când scrii, totul se reduce la tine și la ceea ce știi în momentul respectiv. Când interacționezi, înțelegi mai bine lucrurile pe care le știi și te îmbogățești cu știința și întrebările celor din jur”, – ne-a spus politicianul român de etnie armeană, de profesie matematician și informatician, Varujan Pambuccian.

– Domnule Pambuccian, ce reprezintă LiveTutoring – aplicația pentru învățământ online creată de dvs.?
– LiveTutoring este o aplicație, care permite învățarea la distanță ca și cum profesorul și elevii ar fi în aceeași clasă. Adică permite interactivitatea firească unei ore de clasă în scris, citit, desenat, auz și văz, în condițiile în care participanții se găsesc în locații diferite. Am dotat-o cu o interfață naturală pentru a evita senzația de intrus pe care o dau de obicei sistemele informatice, integând-o în peisajul obișnuit al unei clase. Sigur, am exploatat și tot ce oferă mediul electronic, așa că lecția poate fi augmenta cu obiecte didactice virtuale, poate accesa mai multe resurse externe fiind integrată cu Drob Box, YouTube. În acest moment există trei modalități majore de a face educație: cea tradițională, e-learning-ul și MOOC-ul (Massive Open Online Courses), care este centrat pe student și căruia îi oferă filme cu mari profesori predând. Conceptul nostru, pe care îl promovăm prin LiveTutoring și pe care l-am numit Online Live Learning, le acoperă pe acestea trei. Utilizează obiecte didactice virtuale și este dotat cu un API pentru a se conecta la orice LMS, ca în e-learning și poate genera filmul sesiunii de learning pentru a fi utilizată ca MOOC. Noi numim această formă de învățare Online Live Learning. Să nu uităm că fiecare sesiune, cu tot ce s-a vorbit și scris în ea se salvează și poate fi vizualizată oricând. Mai mult, sesiunile pot fi salvate și în format pdf și pot fi distribuite prin mail sau pot fi postate pe Facebook pentru a permite o formă de învățământ care este în creștere certă: social learning. Ii încurajez pe toți cei interesați să citească această scurtă descriere a conceptului și a aplicației aici: http://pambuccian.com/2014/05/22/a-concept-and-a-software-platform-for-online-live-learning/ și să încerce să utilizeze aplicația downloadând-o de aici: http://www.livetutoring.org/content/downloads.

VOTE FOR THE BEST ONLINE LEARNING PLATFORM. IT TAKES ONLY 1 SECOND!
https://www.wallofbusiness.com/romania/app/livetutoring-0
Intr-o competitie marca Deutsche Telekom pentru Europa Centrala si de Est este inscrisa si o aplicatie realizata de o echipa de romani. Este o aplicatie in cloud (pe platforma Microsoft) dedicata educatiei la distanta care combina interactiunea in timp real dintre profesor si elev (nu doar vizual, ci si cu tabla vizibila tuturor elevilor si caiet individual pentru fiecare etc.) cu obiectele de e-learning (filmulete, poze, cautare in timp real, handwriting recognition) si posibilitatea inregistrarii si pastrarii lectiilor. Votarea se face accesand:https://www.wallofbusiness.com/romania/app/livetutoring-0
Gasiti butoanele de vot sub galeria de poze, pozitionata in dreapta. Cel mai usor este sa votati prin adresa de mail, dar trebuie sa urmariti inboxul pentru ca veti primi un mail prin care se solicita confirmarea acestui vot. Noi credem ca merita sa iasa castigatoare aceasta aplicatie.

 

– La ce folosește această aplicație?
– Exită multe domenii în care aplicația poate fi utilizată. Ea lucrează bine împreună cu orice sistem de videoconferință, dar am integrat-o nativ cu Skype. Există însă trei domenii în care văd o aplicabilitate mare. Primul este cel al meditațiilor și al trainingului online. Aplicația mărește substanțial aria geografică în care un profesor poate da meditații sau un trainer poate face o sesiune de training. În acest fel, competiția între profesori crește ducând la o creștere clară a calității, iar elevii din localitățile mici pot avea acces foarte ușor la marii profesori din zonele puternice în domeniul educației. Al doilea domeniu este școala/universitatea online. Aplicația permite o creștere substanțială a cotei de piață a oricărei entități care practică învățământul la distanță, redefinind acestă formă de învățămând și aducând-o la nivelul calitativ al învățământului față-în-față. Sigur, eu mă gândesc și la școli globale în care orice tânăr poate să găsească profesorii și colegii care i se potrivesc cel mai bine.
Al treilea domeniu este cel corporatist. LiveTutoring se poate utiliza pentru ședințele din corporațiile cu dispersie geografică mare. Are o componentă foarte puternică de application sharing și permite lucrul colaborativ și includerea rezultatelor în spațiul de colaborare principal al ei, pentru orice aplicație care rulează în Windows 7 sau 8.

– Sunteti politician român de etnie armeană, dar si matematician, informatician. Care vă este mai aproape de suflet? Credeți că matematica se poate lega de mentalitatea umana?
– În primul rând sunt om. Cut tot ce înseamnă lucrul acesta bun sau rău. Din punct de vedere cultural sunt armean și român în același timp, pentru că am crescut în aceste două culturi, dar sunt foarte puternic influențat și de cultura anglo-saxonă. Matematica și informatica sunt cele două meserii pe care le practic atât prin ceea ce creez cât și prin ceea ce predau. Îmi place enorm să predau și cred că principala mea meserie este cea de profesor. Matematica este un fel de a gândi și un limbaj prin care îți poți exprima gândurile. Păi asta este și muzica și poezia și pictura. Până la urmă vorbim despre cultură și cultura este un atribut esențial al omului al societăților umane. Cum să nu fie atunci legată de omul profund o formă de gândire și un limbaj prin care ea se exprimă?

– Internetul ajuta sau dauneaza omul?
– Prin ce să dăuneze? Internetul pune oamenii în legătură. Face ca oameni care au aceleași preocupări să poată comunica fără nici o limitare. Acum, depinde la ce om ne referim. Unui dictator îi va dăuna întotdeauna.

– Iar globalizarea?
– Este un fenomen natural. Ceea ce mulți nu înțeleg este faptul că globalizarea are loc simultan cu atomizarea. Apar comunități on și offline care se fac și se desfac mai repede sau mai încet și în care oamenii se simt foarte în largul lor și foarte personalizați. Globalizarea nu înseamnă uniformizare ci acces. Globalizarea este o formă de unitate în diversitate al cărei efect major este tribalizarea societății umane în grupuri de oameni care au ceva în comun.

– Până la urmă cum vă imaginați lumea peste 15-20 de ani?
– Sunt patru direcții majore, care ne vor marca pe termen mediu și lung. Prima ține de ștergerea graniței dintre virtual și real. Există deja grădinițe în care copiii învață sau se joacă cu personaje holografice animate în studiou de un actor. Holograma care începe să dea senzația de obiect cu substanță va deveni ceva cotidian, așa cum este acum televizorul. În același timp, spațiile controlate discret de sisteme informatice vor deveni din ce în ce comune. Calculatorul clasic, cu imaginea sa de mașină de scris se va disipa în obiectele din jur și va deveni o prezență discretă și distribuită. Sistemele de comunicații vor deveni, din ce în ce mai mult, ceea ce este calculatorul azi.

A doua direcție este cea a fabricației aditive. Va fi cea mai disruptivă transformare prin care va trece generația noastă. Suntem azi în pragul celei de-a 3-a revoluții industriale. Fabrica dispare, pentru că un 3D printer poate fabrica din ce în ce mai multe lucruri. Fabricația se mută încet, încet în retail. Deja au apărut imprimantele 3D multimaterial și primele multifuncționale 3D. În câțiva ani vom merge la supermarket și vom printa acolo ce nu putem printa acasă. Aici, națiunile cu viziune și-au mutat fabricile acolo unde au putut pentru a diminua șocul generat de șomajul masiv de peste 10 ani. Apar meserii noi și dispar foarte multe meserii. În principiu, meseriile care presupun procese repetitive sunt înlocuite de cele care presupun creativitate. Iar școala nu este pregătită deloc pentru a forma copiii pentru lumea care se naște acum.
A treia direcție ține de creierul uman. Există două proiecte începute de curând care încearcă să descifreze structurile cerebrale profunde. Ele merg în paralel cu îmbunătățirea interfețelor între structurile neurale și cele harware, cercetările având deja succese notabile în direcția realizării protezelor bionice, asemenea proteze pentru văz și auz fiind deja la a treia generație. Comanda sistemelor informatice prin implanturi corticale sau prin tehnologii touchless la nivelul creierului este și ea o colecție de tehnologii ajunsă la a treia generație. Aceste tehnologii ne vor permite să ne dezvoltăm simțuri acolo unde organele noastre de simț nu sesisează nimic. Cu toate acestea, dezvoltarea majoră o văd abia după ce structurile profunde cerebrale, cele din zona a ceea ce numim “eu” vor fi descifrate complet. Adică probabil peste 10 ani.
Probabil că cea mai importantă dezvoltare o va cunoaște însă biologia sintetică. ADN sintetic se poate produce demult, un asemenea sintetizator fiind azi la îndemâna oricui. Mai mult, de anul trecut ADN-ul sintetic poate fi și patentat. În anul 2009 a fost realizat primul ribozom sintetic iar după un an prima celulă sintetică perfect funcțională și vie. Odată cu imprimarea 3D de organe, lucru început de peste 10 ani, atunci când a fost transplantată prima vezică urinară realizată pe o imprimantă 3D, biologia sintetică deschide un univers ale cărui limite sunt foarte greu de prevăzut. Profesorul Church, cel care a creat ribozomul sintetic spunea că specia noastră este în pragul unei evoluții spre altceva: spre o ființă multiavatar, cu mai mulți avatari biologici și/sau virtuali controlați de același eu. Și eu cred că așa va fi.

– Cum poate ajuta omul matematica? Dar informatica?
– Păi cam toată istoria omenirii este istoria științelor și tehnologiilor. Așa că nici nu știu ce să răspund aici. Iar dacă ne gândim că noi înșine suntem sisteme programate cu bitul pe patru stări…

– Ce lipseste sau ce este in surplus in aceasta lume contemporana?
– Cred că diferența dintre școală și realitare este un dezechilibru major. Apoi urmează diferența dintre politică și realitate și ce este mai rău diferența dintre felul majoritar de a gândi și zonele creative și disruptive. S-ar putea ca dacă aceste dezechilibre se accentuează o parte dintre noi să ajungem într-un conflict deschis cu cealaltă, condusă abil de politicieni și țintuită în trecut de o școală care a rămas la fel de la prima revoluție industrială încoace. Ar fi foarte rău, pentru tot ce ar putea urma ar fi un nou ev mediu întunecat.

– Se spune că omul nu se mai poate dezvolta, căci și-a epuizat toate energiile.
– Cred că tocmai am vorbit despre ce se va întâmpla în curând cu omul. Ori în cele patru direcții de care am vorbit, ori spre un nou ev mediu.

– Vorbind de Uniunea Europiana, ce influenta va avea asupra Romaniei si Armeniei? Si ce scop are in realitate aceasta?

– Aceeași influență pe care România ca stat membru sau Armenia o vor avea asupra Uniunii Europene. Ca orice uniune de state în care sistemul este unul democratic, scopurile sunt la vedere și țin de avantajele unei unuini politice, economice și monetare.
– Spre ce directie merge lumea de astazi?
– Mă tem că spre anii 30. Și sper să evităm asta. Lumea se află în cea mai adâncă depresie economică de la Marea Depresie încoace. Căreia i se răspunde cu soluții de tip New Deal combinate cu remedii financiare, ambele fără nici o șansă de izbândă. Suntem la capătul a două jocuri piramidale: cel al sistemului monetar de tip fiat money și cel al statului protector, inventat de politicieni acum 80 de ani și care, în pofida unui șir de eșecuri este cerut de oameni. Sigur, pe oameni îi interesează mai puțin istoria și fundăturile ei și mai mult ziua de mâine. Dar politicienii greșesc mult prin faptul că orizontul de tip care îi interesează este de doar 4 ani.
Saltul uriaș tehnologic va genera frustări imense în rândul unui număr uriaș de oameni și aceasta este o mare amenințare, de asemenea. Dacă școala nu se adaptează rapid, riscăm o scindare la nivelul speciei, prima după 180,000 de ani de evoluție.Cu toate acestea, cu frământări sau nu, mergem într-o directție extraordinar de interesantă.

– Cum își pot dezvolta economia România și Armenia?
– Înțelegând repede ce se întâmplă în jur, adaptându-și rapid școala și ieșind din autosuficiența de tipul “noi suntem cei care am făcut nu știu ce acum 1000 de ani” și din sintagmele de tipul “istoria a fost crudă cu noi”. Și armenii și românii au toate datele pentru a deveni actori activi într-o economie în care principala marfă tranzacționată este creativitatea. Nu este deloc o metaforă. Gândiți-vă că o imprimantă 3D poate produce orice. Exact așa cum o imprimantă 2D poate tipări orice. Prin ce va diferi un pahar produs ce cineva de un pahar produs de altcineva? Exact prin creativitate. Creativitatea va fi singura care va monetiza cu adevărat. Răspunsul scurt la întrebarea dumneavoastră ar fi: România și Armenia ar trebui să privească mai puțin în trecut și mai mult în viitor. Este cel mai patriotic îndem pe care îl pot face. Și cel mai lipsit de ipocrizie politicianistă. Și îl fac, chiar dacă multora nu le va plăcea deloc. Pentru că eu chiar iubesc țările astea.

– Ce nu trebuia să facă omul ca să aibă o viață corecta? Sau nu trebuie făcut nimic?
– Ce înseamnă o viață corectă? Și cine are dreptul să spună ce înseamnă ea. Până la urmă, în logica viului corect este să supraviețuiești și să te dezvolți. Iar omul este o ființă vie.

– Ce țară considerați că are o economie și politică chibzuită?
– În acest moment, nici una.

– Nu știu câte știti despre situația curentă din Armenia, dar este interesant care va fi, după părerea dvs. solutia (soluții, modalităti) cea mai potrivită de rezolvare a conflictului de N.-Karabakh și situația dificilă din Armenia?
– Cred că istoria Orientului Apropiat a demonstrat clar că cea mai bună cale este dialogul și negocierea. Asta pentru rezolvarea conflictelor. Pentru rest, organizarea, înțelegerea lumii în care trăim, munca făcută cu mult cap și deschiderea către lume.

Elena Ciobanyan
http://galatv.am