Mihai Stepan Cazazian

INTERNATIONAL JOURNAL OF ARMENIAN GENOCIDE STUDIES

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

a publicat studiul „Armenian Genocide Survivors: The Strunga Orphanage in Romania”, semnat de Lidia Prisac

Un documentat studiu intitulat Armenian Genocide Survivors: The Strunga Orphanage in Romania, semnat de Lidia Prisac a apărut în revista International Journal of Armenian Genocide Studies volumul 5, No 1, 2020  editată la Erevan de Institutul Muzeului Genocidului Armean. Prestigioase personalități, istorici, cercetători, scriitori au publicat în această revistă care adună periodic articole și studii având ca temă istoria Genocidului Armean.

Dr. Lidia Prisac este cercetător principal la Institutul Patrimoniului Cultural al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Moldova. Este doctor în științe istorice (2013). În 2019 a beneficiat de o bursă Raphael Lemkin  la Institutul Muzeului Genocidului Armean din Erevan. Interesele ei de cercetare s-au situate și în zona istoriei comunității armene din Basarabia / România în perioada interbelică și istoria refugiaților armeni din Imperiile Rus și Otoman. Ea este autor a peste treizeci de articole legate de istoria armenilor în România. ( vezi și interviul publicat în Ararat/2019 aici )

Autoarea menționează în introducere  că : „Inițial, studiul intenționa să se bazeze exclusiv pe articole din presa vremii publicate de minoritatea armeană din România interbelică. Dar, după un stagiu de cercetare la Muzeul-Institutul Genocidului Armenesc din Erevan, unde am avut șansa să studiez Albumul orfanilor din Strunga (1923), am decis să folosesc această sursă istorică drept ghid în reconstituirea istoriei orfelinatului.  Cercetarea nu ar fi fost completă dacă nu aș fi folosit documente arhivate păstrate în colecțiile armenilor sau Arhiepiscopia Armeană din România, care m-au ajutat la dezvăluirea și ulterior a vieții acelor copii orfani în urma închiderii orfelinatului. Am făcut apel și la povești de la orfanii găzduiți la Strunga care au fost oferite în ultimii ani și publicate în revista Ararat.

citește studiul atașat mai jos.