Lanis Sahazizian

INTERESANT ŞI DE NECREZUT

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share


În aceste zile, Turcia acuză Israelul de atrocităţi comise împotriva Palestinienilor, de blocarea teritoriului Gaza, de atacarea mişelească a flotilei care transportă ajutor umanitar palestinienilor din Gaza,de oprimarea, pe toate fronturile a întregii populaţii palestiniene, etc.,etc.
Cu ocazia Conferinţei G20 de la Toronto şi în cursul unui interviu dat presei canadiene, Recep Erdogan, primul ministru al Turciei, a declarat că Turcia ar putea să-şi îmbunătăţească relaţiile cu Israelul dacă această ţară cităm: o sa ceară scuze pentru raidul din 31 mai, 2010, asupra flotei care transporta ajutor umanitar palestinienilor din Gaza, dacă va plăti compensaţii familiilor celor 9 turci care au fost ucişi în timpul acestui raid, dacă acceptă o comisie internaţională care să analizeze incidentul şi dacă ridică embargoul împotriva teritoriului Gaza.
Este interesant şi de necrezut dacş ne întoarcem puţin privirile de la Israel către armeni şi Armenia.Este interesant şi de necrezut că tocmai Turcia  nu-şi mai aduce aminte şi nici nu se gîndeşte (încă) să recunoască Genocidul împotriva armenilor din Imperiul Otoman (1915-23), să plătească despăgubiri armenilor pentru pierderile incomensurabile pe care le-au avut.
Turcia nu vrea să audă de faptul că foarte multe ţări din lume au recunoscut Genocidul, că foarte mulţi istorici, oameni politici sau ziaristi din acea vreme sau de astăzi au scos la lumină mărturii de necontestat referitoare la acele masacre. În plus, Turcia cere Israelului să ridice blocada Gazei cînd ea blochează, de ani de zile Armenia, ţara cu care nu are nici un conflict, ţara care nu-i pune în pericol graniţele, existenta sau securitatea, motivînd acţiunea sa prin faptul că Armenia nu acceptă un dictat al Azerbaijanului asupra provinciei armene Arţagh.
Vreau să mă opresc aici, nu vreau să mai adaug despre politic ape care Turciei o are faţă de minoritatea kurdă, de masacrele împotriva grecilor din trecut sau de faptul că ocupă o mare parte a insulei Cipru, de cîteva decenii.
Cele menţionate mai sus sînt realităţi uimitoare şi de necrezut în special în contextul în care Turcia se declară o ţară democratică şi vrea să se alăture Uniunii Europene.
Se pare că divergenţele Turciei cu Israelul se vor diminua căci aşa cum spune zicala românească’ “interesul poartă fesul”, aceste doua ţări au interese mari în această apropiere. Ştiu că e greu de prezis viitorul, dar personal aş dori să fi greşit în prezicerea mea. Spun aceasta pentru că numai în această situaţie a răcirii relaţiilor dintre Turcia şi Israel, recunoaşterea Genocidului poate avea succes atît în Knesset-ul israelian cît şi în Congresul american unde lobby-ul turcesc va fi considerabil diminuat.
Lanis
2 Iulie, 2010.

2 Responses to INTERESANT ŞI DE NECREZUT

  1. Krikor Krikorian August 13, 2010 at 11:18 pm

    Obraznicia politica a Turciei nu are limite. Daca Turcia continua sa nege Genoicidul atunci nu este de mirare perfidia contra Israelului.

  2. Cristina August 24, 2010 at 9:39 pm

    S? nu uit?m – Lupul î?i schimb? p?rul, dar n?ravul niciodat? nu ?i-l va schimba…