Mihai Stepan Cazazian

Interdicţie de a se ruga într-o biserică armenească din Turcia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Poliţia turcă a dat afară din biserica Surp Khaci (Sfînta Cruce) de pe insula Aktamar un grup de tineri armeni care au aprins lumînări şi au început să cînte imnuri religioase.

În anul 2005, într-un gest de bunăvoinţă guvernul turc a restaurat biserica armenească de pe insula Aktamar şi a redeschis-o în 2007, ca muzeu, deschiderea fiind puternic mediatizată.

De atunci activităţile religioase nu au fost permise în acest sit istoric, în luna septembrie a acestui an fiind prevăzută, pentru prima dată, o slujbă şi un pelerinaj la această bijuterie a arhitecturii armene.

În acest context vizita acestor tineri armeni a devenit un incident internaţional. Ei vizitau biserica Surp Khaci în cadrul unui program educativ susţinut de organizaţia Hay Aspeth (Cavalerii armeni). Cînd tinerii au aprins lumînări un poliţist turc, aflat în interiorul bisericii, le-a spus că nu pot face acest lucru întrucît afumă pereţii. Tinerii s-au strîns în mijlocul bisericii şi au început să cînte şi să se roage moment în care poliţistul le-a cerut să părăsească biserica.

Tinerii au ieşit continuînd să cînte şi să se roage.

Programul organizaţiei Hay Aspeth urmăreşte să le prezinte tinerilor armeni inima Armeniei istorice care se află în prezent în Turcia.

Vezi filmul

După Armenews

One Response to Interdicţie de a se ruga într-o biserică armenească din Turcia

  1. Cristina August 24, 2010 at 4:47 pm

    …si mai exista vreo indoiala asupra adevaratelor intentii si ganduri ale turcilor? Lupul isi schimba parul, dar naravul ba!!!