Redactor

ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI și Sf. SARKIS la CONSTANȚA

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

           SAM_4148

Duminica din 16 februarie 2014 a constituit pentru comunitatea armeană din Constanța o zi deosebită, de autentică sărbătoare, de bucurie, unitate și reală comuniune spirituală.

Abia sosiți din București, părintele Oshakan Khachatryan – preot paroh al Bisericii armene din Constanța – și corul bisericii*, precum și întreaga comunitate constănțeană au avut satisfacția de a participa la un emoționant serviciu divin. Părintele, secondat de tânărul Artur Boranian , care îndeplinește cu regularitate oficiul de dascăl, a fost parcă – remarcăm cu toată smerenia – mai inspirat ca oricând.

SAM_4158

În cuvinte accesibile, dar mișcătoare, părintele a evocat în predica sa viața și faptele săvârșite de Sfântul Sarkis, cel ridicat la rang de general și conducător al Cappadociei de către împăratul Constantin cel Mare. Soldat, dar și propovăduitor al credinței  celei adevărate, a făptuit multe ctitoriri de biserici, milostenii și călăuziri pe calea cea dreaptă a celor rătăciți.  În iconografie este înfățișat  ca militar, călare pe cal alb. Martirizat, împreună cu fiul său, Martiros, și alți 14 soldați, el este asociat de poporul armean cu jertfa (sacrificiul de sine) și a generat mai multe tradiții, printre care și prevestirea ursitului: în ajunul sărbătorii, tinerii mânâncă turtă sărată, pentru ca – prin rugăciuni  și binecuvântarea Sfântului Sarkis – să-și viseze ursitul cum vine și le oferă apă .

SAM_4180

Sanctitatea Sa, Karekin al II-lea a proclamat sărbătoarea de Surp Sarkis ca zi de binecuvântare a tuturor tinerilor, orânduind respectarea ca atare a acestei zile, intrată în tradiție de câțiva ani. În continuare, părintele a explicat semnificația sărbătorii de Întâmpinare a Domnului  , originea și obiceiurile legate de aceasta . Slujbele asociate acestei zile încep încă din ajun, când se aprind toate candelele și lumânările, ceea ce simbolizează venirea în templu a lui Hisus la ceas de seară, oferind astfel un tablou de sărbătoare a luminilor.

După săvârșirea Liturghiei și rostirea Predicii, părintele a citit rugăciunile speciale, caracteristice acestei sărbători și i-a binecuvântat pe tinerii adunați în număr neașteptat de mare, oferindu-le simbolurile  confecționate cu migală de către doamna preoteasă Armine Khachatryan și doamna Marylou Gargălian: flori colorate, croșetate de mână, cu un mic îngeraș în centru și figurine sub formă de inimioară, inscripționate cu versete despre Iubire, din Biblie, în limbile armeană și română.

            Procesiunea cu lumânări aprinse în mâini, s-a îndreptat spre grămada de surcele, pregătite pentru foc, cu preotul în frunte, urmat de preoteasa, care a intonat în tot acest timp  Քրիստոս փառաց . Conform ritualului, părintele a aprins focul cu lumina luată de la lumănările de pe Sfântul Altar.Focul, în conformitate  cu învățătura Bibliei are menirea de a curăța (purifica), a sfinți și a da putere , dar are și capacități punitive; dansul în jurul focului, călcatul pe foc, săritul peste foc exprimă ideea că acesta este doar un instrument al lui Hristos (referirea e la vechile credințe păgâne, care atribuiau focului însușirile Divinității), iar Dumnezeu cel adevărat  este cel ce a venit la templu, ca prunc, și va veni a doua oară în lume, având focul înaintea Sa.

După hazul și veselia din curte, toată lumea s-a retras în sala de protocol a bisericii, unde masa încărcată cu dulciuri – prin grija neostenită a părintelui și a unor doamne din grupul de sprijin – îi aștepta pe enoriași să încununeze armonios această încântătoare zi.

_________________

*Părintele, împreună cu corul bisericii constănțene se deplasaseră la București, la invitația Î.P.S.S. Datev Agopian, Episcop Întâistătător al tuturor armenilor din România, cu prilejul Sărbătorii de Întâmpinare a Domnului, unde au susținut un recital de cântece populare vechi armenești, iar a doua zi au cântat în biserică, la slujba de Liturghie. Prestația Constanței a fost apreciată atât de numeroșii reprezentanți ai clerului prezent la eveniment, cât și de participanți.

Arșaluis Gurău