Mihai Stepan Cazazian

Întâlniri ale E.S. Sergey Minasyan, ambasador al Armeniei cu președinții Comisiilor de Relații Externe și Afaceri Europene din Parlamentului României

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe 2 februarie, Ambasadorul Republicii Armenia în România, Sergey Minasyan a avut o întâlnire cu Vasile Dîncu, Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului  României. La întâlnire au fost discutate perspectivele intensificării relațiilor parlamentare bilaterale, inclusiv în contextul relațiilor dintre Armenia și UE.

Ambasadorul Minasyan a prezentat interlocutorului său detaliile crizei umanitare apărute în Arțakh, ca urmare a blocării coridorului Lachin de către Azerbaidjan, subliniind necesitatea unei reacții clare din partea comunității internaționale. În cadrul întâlnirii a fost subliniat faptul că interesele energetice și geopolitice nu trebuie să prevaleze în fața drepturilor omului și a valorilor universale și în Caucazul de Sud.

Ambele părți au remarcat importanța desfășurării unei misiuni de monitorizare a UE în Armenia, ca factor care să contribuie la pacea și stabilitatea regională.

Pe 8 februarie Ambasadorul Republicii Armenia, Sergey Minasyan s-a întâlnit cu Rosalia Ibolya Biro, președintele Comisiei de Relații Externe a Camerei Deputaților din Parlamentul României. La întâlnire a participat și deputatul Varujan Pambuccian, șeful Grupului Minorităților Naționale din Camera Deputaților.

Și la această întîlnire Ambasadorul Minasyan a  prezentat, de asemenea, detaliile crizei umanitare din Nagorno-Karabakh subliniind că este necesară o poziție comună și clară a comunității internaționale în această problemă.

Pe 9 februarie  Ambasadorul Sergey Minasyan s-a întâlnit cu președintele Comisiei de Relații Externe a Senatului României, senatorul Titus Corlățean. Ca și în întîlnirile anterioare domnul ambasador a subliniat importanța desfășurării misiunii de observatori civili ai UE în Armenia și a prezentat detaliile crizei umanitare create ca urmare a blocadei de către Azerbaidjan a coridorului Lachin care leagă Arțakh de Armenia și lumea exterioară. Nevoia unei poziții clare  a comunității internaționale a devenit prioritară.

De asemenea, Ambasadorul Republicii Armenia, Sergey Minasyan s-a întâlnit  pe 7 februarie, la Ministerul Afacerilor Externe cu  Traian Hristea  secretar de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice în cadrul MAE.  Ambasadorul Minasyan și-a exprimat încrederea că experiența diplomatică a domnului Hristea, care a fost  Șef al Delegației UE în Armenia (între anii 2011-2015), va contribui  la soluționarea problemelor și sarcinilor ce-i revin. A fost subliniată importanța desfășurării misiunii de monitorizare civilă a Uniunii Europene în Armenia ca factor de promovare a păcii și stabilității regionale.

Ambasadorul Minasyan i-a prezentat interlocutorului detaliile crizei umanitare cauzate de blocajul ilegal al coridorului Lachin de către Azerbaidjan, care sunt o încălcare gravă a normelor de drept internațional și care duc la o purificare etnică în Nagorno-Karabakh.

Să sperăm că aceste întâlniri ale E.S. Sergey Minasyan, Ambasadorul Armeniei în România cu președinții Comisiilor de Relații Externă din Parlamentul României precum și cu secretarul de Stat din MAE vor contribui la o mai bună înțelegere dar și implicare mai mare a oficialităților României, ca parte a Uniunii Europene, la rezolvarea  problemelor Armeniei  și a situației din zona Caucazului de Sud.

material realizat pe baza informațiilor de pe pagina de facebook a

Ambasadei Republicii Armenia în România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *