Mihai Stepan Cazazian

ÎNTÂLNIREA TINERILOR ARMENI LA BACĂU

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

gr

Vineri, 30 septembrie ne-am deplasat la Bacău, unde tinerii armeni din toată țara s-au întâlnit, în număr suficient de mare, pentru a discuta lucruri importante cum ar fi: activitățile culturale pentru perioada următoare, integrarea tineretului în activitățile seniorilor, cooptarea cât mai multor armeni și/sau simpatizanți la activitățile propuse, colaborarea cu autoritățile și cu instituțiile comunităților majoritare și nu în ultimul rând alegerea unei structuri de reorganizare a tinerilor.

Deși experiența de viață îmi spunea că vor trece cu viteză (repede, repede) peste  ordinea de zi, se pare ca m-am înșelat, ei surprinzându-mă (și pe mine și pe ceilalți câțiva adulți) cu seriozitatea cu care au tratat evenimentul. Aparent sunt multe de povestit, tinerii în general știm că au multă energie pe care trebuie să și-o canalizeze pentru ceva folositor. Lor. Și nouă.

De fapt, în ziua de sâmbătă, 1 octombrie s-au decis, să se mobilizeze mai concret, să-și împărtășească gândurile, să pună (doar pe hârtie, pentru moment) planuri de activitate pentru perioada ce va urma,  pentru a fi mai eficienți, mai performanți. Am întrezărit ideea de bază, care este următoarea: numai prin unitate și prin efort comun se pot obține rezultate la nivel național.

Ei au, mai mult ca sigur. Cu toții avem nevoie de performanță. Ce s-ar întâmpla dacă nu ar fi tratate aceste lucruri? Mai degrabă să ne gândim la ce s-ar fi întâmplat dacă predecesorii s-ar fi organizat mai bine și ar fi fost capabili să anticipeze istoria… Cu siguranță lucrurile erau mai bune acum.

În desfășurarea evenimentelor, pot spune că organizatorii, Vasile Agop și ceilalţi membri prezenţi  ai Uniunii Armenilor Sucursala Bacău, s-au arătat a fi gazde primitoare, care fără echivoc sunt cei mai inimoși oameni din zonă. Au reușit, nu fără efort, să dea importanța cuvenită comunității armene în arealul băcăuan.

Pe lângă baza materială pusă la dispoziția tinerilor, în sala de ședințe a UAR Bacău, seniorii prezenți la acțiune, Vasile Agop, Partev Mkrtcian și subsemnatul, ne-am îngrijit, fiecare în măsura în care a putut, ca lucrurile să decurgă normal, într-un climat pozitiv. Astfel, au fost acoperite cu succes sarcinile gospodărești cum ar fi: spălarea vaselor, pregătirea cafelei, pregătirea mesei. J

Întâlnirea, pe lângă importanța cuvenită, a avut și iz tradițional, cunoscătorii venind în ajutor și participând la  pregătirea bucatelor: Harisa, prăjitura preparată de doamna Carmen Radu, khorovaț (carne de vită și carne tocată pregătite minuțios de experimentatul Vasile Agop), salata de verdețuri cu bulgur şi salata de castraveți cu smântână și usturoi muncite de Partev, ardeii kapia copți pe jar de Vasile Agop şi nu în ultimul rând, cafeaua făcută de Cătălin. Bineînțeles că toate acestea au fost pregătite cu sprijinul necondiționat al împătimiților gurmanzi din toate comunitățile din țară.

Succesul acțiunii constă, de fapt, în omogenizarea echipei de tineri care va canaliza energiile spre buna cunoaștere a adevăratei personalități a omului contemporan, cu sânge de ARMEAN. Pe curând…

Cătălin Ilina