VIENA | Întâlnirea conducătorilor Bisericilor Ortodoxe de Răsărit din Europa

În perioada 22-24 februarie 2023, în Biserica Apostolică Armeană Sf. Hripsime din Viena, capitala Austriei, a avut loc cel de al treilea Congres al Bisericilor Ortodoxe de Răsărit ale Europei, la care a participat și Preasfințitul Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România, Locțiitorul Eparhiei Armene din Bulgaria, Delegatul Patriarhal pentru țările balcanice. Congresul a fost găzduit de Preasfințitul Episcop Tiran Petrosyan, Delegatul Patriarhal al Bisericii Apostolice Armene pentru Europa Centrală și Scandinavia și prezidată de Înaltpreasfinșitul Arhiepiscop Khajak Barsamian. Au participat reprezentanți ai Bisericii Apostolice Armene, ai Bisericii Ortodoxe Copte și ai Bisericii Ortodoxe Asiriene, din partea Bisericii Armene Preasfințitul Episcop Vartan Navasardyan, Întâistătătorul Eparhiei Armene pentru țările baltice, Preacuviosul părinte Arhimandrit Krikor Khachatryan, Întâistătătorul Eparhiei Armene din Franța, Preacuviosul părinte Arhimandrit Horen Arakelyan, Locțiitorul Eparhiei Armene din Grecia.
Familia Bisericilor Ortodoxe de Răsărit, care își are rădăcinile în tradiția apostolică, mărturisește bogata moștenire istorică și culturală creștină a Armeniei, Orientului Mijlociu, Africii de Nord și Indiei. Numărul creștinilor ortodocși răsăriteni din lume ajunge la aproximativ 60 de milioane, dintre care cei mai mulți locuiesc în Armenia, Egipt, Eritreea, Etiopia, India, Irak, Siria, Turcia, Iran, dar și în Europa și pe alte continente.

Al treilea congres a avut loc la Viena într-o atmosferă prietenoasă și caldă. Toți participanții au fost prezenți mai întâi la slujba de utrenie în biserica armeană Sf. Hripsime din Viena, unde Preasfinșitul Episcop Tiran Petrosyan a salutat participanții și s-a rugat pentru succesul întâlnirii. Apoi a început sesiunea de lucru, care a fost deschisă prin cuvântul de salut al Înatpreasfințitului Arhiepiscop Khajak Barsamyan, care a prezentat ordinea de zi, ale cărei puncte principale au fost: studiul proiectului de statut, vizită la Fundația Pro Oriente, vizită la Biserica Sf. Ștefan din Viena și întâlnire cu Cardinalul Diocezei Catolice din Viena Christoph Schönborn. Președintele a subliniat necesitatea lucrului unit al Bisericilor Ortodoxe de Răsărit. El a subliniat rolul Bisericilor din diaspora, care este de a sprijini credincioșii să se integreze deplin în noua patrie, dar în același timp să mențină legătura deplină cu credința și tradițiile lor. S-a făcut referire separată la consecințele cutremurului devastator din Turcia și Siria și la copiii egipteni care s-au înecat în urma unui naufragiu în largul coastei Libiene, inclusiv mulți creștini copți, efectuând o rugăciune în memoria lor. La propunerea Preasfințitului Episcop Datev Hagopian s-a hotărât organizarea taberelor de tineri ale Bisericilor Ortodoxe Răsăritene din Europa. Episcopul Anba Damian a prezentat primul proiect al statutului pentru Conferința Permanentă a Bisericilor Ortodoxe Răsăritene din Europa.

Joi după-amiază, a avut loc o întâlnire cu Președintele Pro Oriente, domnul Alphons Kloss și colegii săi. Președintele a salutat participanții și i-a informat despre munca și realizările ample ale fundației pe care o conduce pe platforma relațiilor inter-bisericești dintre Biserica Catolică și cea Ortodoxă de Răsărit. Arhiepiscopul Khajak a vorbit despre inițiativa Congresului Bisericilor Ortodoxe de Răsărit în contextul integrării creștinilor răsăriteni în Europa, afirmând că este necesar să lucrăm împreună în calitate de creștini răsăriteni, dar și în spirit inter-bisericesc, să cooperăm cu bisericile catolice și cu alte Biserici. Președintele Kloss și Prof. Winkler și-au oferit ajutorul și și-au exprimat disponibilitatea de a coopera.
La Biserica Sf. Ștefan din Viena, participanții la tur au aflat despre bogata sa istorie și au făcut cunoștința cu unele dintre cele mai prețioase relicve păstrate cu grijă aici, inclusiv un fragment din Sfânta Cruce.
Cardinalul Christoph Schönborn a participat la rugăciunea de seară la Biserica Sf. Hripsime. În discursul său de bun venit, Arhiepiscopul Khajak l-a salutat pe Cardinal și a mulțumit tuturor pentru prezența, apoi a oferit informații despre congres. În răspunsul său, Cardinalul Schönborn și-a exprimat înalta apreciere față de participanții la congres pentru munca lor. El a amintit audienței, că creștinii ortodocși au fost martirizați pentru credința lor în diferite perioade, făcând referire și la genocidul armean și la romanul lui Franz Werfel „Cele patruzeci de zile de pe Musa Dagh”. Apoi și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația actuală din Orientul Mijlociu. La sfârșitul discursului, el a binecuvântat participanții la întâlnire și și-a exprimat cele mai bune urări pentru activitatea viitoare a congresului. Cardinalul a participat cu bucurie și la recepția, care a avut loc în sala bisericii la finalul rugăciunii. Au fost invitați și membrii comunităților copte și asiriene ortodoxe din Viena.
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România