Mihai Stepan Cazazian

Întâlnire emoționantă și Sfânta Liturghie de bun rămas în comunitatea armeană din Constanța

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

            Duminică, 1 septembrie a.c., a fost o zi  memorabilă și plină de emoții pentru comunitatea armeană din Constanța. Prin participarea solemnă al Întâistătătorului Eparhiei Armene din România, P.S. Episcop Datev Hagopian, la Biserica Apostolică Armeană SFÂNTA MARIA din Constanța, P.C. preot Oșakan Khachatryan a oficiat Sf. Liturghie de rămas bun. Prin decizia P.S. Episcop Datev Hagopian P.C. preot Oșakan Khachatryan  a fost transferat și va sluji  în comunitățile armene din București și Pitești.

             De menționat faptul că  în perioada 2012-2019 P.C. preot  Oșakan Khachatryan a slujit în comunitățile armene din Constanța și Tulcea, efectuând numeroase programe și activități, care au contribuit la întărirea credinței creștine, la păstrarea identității naționale.

            Iată că după mai bine de șapte ani și jumătate de slujire cu abnegație și devotament, biserica era plină cu enoriași din nou, dar de data aceasta pentru a-și lua bun rămas de la mult îndragitul preot.

            La sfârțitul sf. Liturghii, în predica sa, P.S. Episcop a transmis mesajul său enoriașilor prezenți, în special despre rânduielile ierarhice în biserica  armeană, despre chemarea și misiunea duhovnicului, despre multiplele greutăți care apar în timpul slujirii, despre jugul dulce al Domnului prin care să călăuzească,  spre țelul cel mai important, sufletele enoriașilor: către mântuire,  lumină și dumnezeire, despre prioritatea propăvăduirii Evangheliei.

           După predica rostită de P.S. Episcop, a adresat, cu mare emoție, cuvântul său de suflet  P.C. Preot Oșakan Khachatryan, subliniind în special: ,,Îmi aduc aminte prima zi când am sosit în Constanța și P.S. Întâistătător m-a prezentat ca preot al comunității, în cuvîntarea mea am jurat în fața Lui Dumnezeu și a voastră să slujesc cu dăruire  și abnegație, să înfăptuim împreună  multe proiecte. Acum, privind de la o distanță de aproape opt ani, pot să spun că împreună  am reușit să întărim comunitatea armeană din Constanța nunumai spiritual ci și în domeniile educațional, cultural, social e.t.c. Cea mai semnificativă realizare, pot să spun, a fost amplasarea în oraș al  Hacikarului, care trezește sentimente de mândrie în inima fiecărui armean. Sunt deosebit de bucuros că  am început  proiecul de renovare al bisericii, și sper, că  în viitorul  apropiat voi fi prezent  la sfințirea  bisericii renovate.

Vă mulțumesc tuturor  pentru tot sprijinul și dăruirea cu care m-ati înconjurat, deoarece fără prezența  dumneavoastră nimic nu ași fi reușit. În acești ani Constanța a devenit casa mea, voi ați devenit familia mea. Este foarte greu să-ți iei rămas bun de la familie, sunt sigur că și cu noul preot  veți face și mai mult. Vă iubesc pe toți, vă sărut și rog binecuvântare de la Dumnezeu. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți’’!

             Întăistătătorul Episcop P.S. Datev Hagopian, apoi l-a prezentat pe noul preot al comunității: P.C.Yeznic Torgomian. I-a urat  bun venit, succes și reușiri în misiunea sa de păstorire.  La rândul său P.C. preot Yeznic s-a adresat comunității chemând la conlucrare și   muncă comună la întărirea comunității și ai bisericii. 

         La sfârșit președintele U.A.R. Constanța, membru în consiliul parohial, Liviu Merdinian,  în numele comunității i-a dăruit P.C. Preot Oșakan Khachatryan, un cadou simbolic și i-a urat mult succes în noua sa misiune.

Biroul de presă al Eparhiei Armene din România

One Response to Întâlnire emoționantă și Sfânta Liturghie de bun rămas în comunitatea armeană din Constanța

  1. Dolmanian Mahitar September 6, 2019 at 12:54 pm

    Ii urez bun venit P S Preot Osagan Khakhatryan in Parohia Bucuresti.
    Sunt convis ca va avea tot spijinul enoriasilor din Bucuresti pt a continua aceiaasi
    slujire atat de apreciata de enotiasii armeni din Constsnta.