Mihai Stepan Cazazian

INSTITUTUL MAGHIAR din BUCUREȘTI / Concert de jazz David Yengibarian Trió

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

david-yengibarian

bukarest_roAdresă: Str. Gina Patrichi (fosta Orlando), nr. 8

duminică, 6 noiembrie 2016., 19.00

Concert de jazz David Yengibarian Trió 

David Yengibarian, muzicianul născut la Erevan a început studiul acordeonului la vârsta de 10 ani. Din 1995 şi-a continuat studiile în Ungaria, unde cu timpul a devenit unul dintre cei mai râvniţi interpreţi şi compozitori de jazz şi world music. S-au editat patru albume conţinând compoziţiile sale şi a compus muzică pentru numeroase spectacole de teatru şi film. Compoziţiile sale de inspiraţie folclorică au la rădăcină în principal tradiţia muzicală armenească, jazzul şi muzica improvizativă europeană şi americană, tangoul argentinian original şi compoziţiile lui Astor Piazzolla care a reînviat tangoul argentinian.
Trioul fondat în 1999 a suferit multe schimbări în aceşti ani, printre membrii formaţiei numărându-se reprezentanţi proeminenţi ai jazzului maghiar. În prezent trioul este format din:
David Yengibarian – acordeon
Bata István – bas
Badics Márk – percuţie
Muzica noastră a parcurs un drum lung, anevoios, belicos, fericit-nefericit şi tragic, cu holocaust, suferinţă şi bucurii. Muzica populară reflectă perfect soarta unui popor. Nu am vrut să cânt muzică americană, muzica poporului meu o consider corespunzătoare pentru a o aborda cu exigenţa caracteristică jazzului. Cred că în general fiecare muzician adevărat se străduieşte să ducă la cel mai înalt nivel cultura proprie – ceea ce nu însemnă că îi este interzis ca uneori să cânte şi câte-un standard american cunoscut. David Yengibarian
Trioul participă la un turneu în România, primul concert al lor având loc în cadrul Festivalului Internaţional de Scurtmetraje Alter-Native din Târgu Mureş, iar după concertul din Bucureşti vor cânta la Gheorgheni, Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Odorheiu Secuiesc şi Cluj, turneul încheindu-se la Sibiu, la Festivalul Ars Hungarica, cu sprijinul institutului nostru.
14907694_1686089401705937_7389855705268327746_n