Mihai Stepan Cazazian

ARMENIA / Inițiativa Umanitară AURORA susține proiectul „Digital Matenadaran”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Inițiativa umanitară Aurora a acordat o subvenție de 10.000 de dolari către Matenadaran, depozitul național de manuscrise antice Mesrop Maștoț, pentru a ajuta la crearea Matenadaran-ului digital și realizarea unei expoziții, online, a principalelor camere. Acest nou proiect va oferi vizitatorilor posibilitatea de a face o plimbare virtuală prin sala centrală a unuia dintre cele mai mari muzee de manuscrise armenești din lume. Digital Matenadaran, care se așteaptă să ocupe o nouă secțiune pe site-ul web Matenadaran, va fi conceput ca o expoziție virtuală, atât cu text, cât și cu descrieri audio. Acesta va permite utilizatorilor să se plimbe practic în sălile expoziției și să studieze peste 100 de obiecte scrise de mână, inclusiv mostre de miniaturi armenești, afișate în copii scanate de înaltă rezoluție cu opțiuni de mărire.
„Nu mai este posibil să ne imaginăm viața fără a folosi tehnologia înaltă. Principalele muzee ale lumii acordă o atenție deosebită organizării de expoziții și exponate interactive, care să fie disponibile și pe platformele online. Acest proiect este un alt pas important în popularizarea bogatului patrimoniu cultural păstrat în Matenadaran prin intermediul platformei digitale și făcându-l mai accesibil lumii. Și în acest efort important, avem alături Inițiativa Umanitară Aurora ”, a declarat Vahan Ter-Ghevondyan, directorul Matenadaran.

Noul proiect, Digital Matenadaran, va permite publicului din întreaga lume să vadă practic exponate în timp ce obține descrieri precise oferite în mai multe limbi și însoțite de muzică armenească medievală în fundal.
Inițiativa Umanitară Aurora a fost fondată în numele supraviețuitorilor Genocidului armean, iar promovarea patrimoniului și istoriei armene rămâne una dintre valorile esențiale ale programului său. Deoarece pandemia de coronavirus a afectat muzeele din întreaga lume, prezentările virtuale au devenit esențiale pentru menținerea unei conexiuni semnificative cu vizitatorii. Inițiativa Aurora este onorată să poată ajuta Matenadaran-ul în acest demers, dacă este necesar ”, a declarat Vartan Gregorian, co-fondator al Inițiativei Umanitare Aurora.

Aceasta este a cincea subvenție a Inițiativei Aurora acordată Matenadaran-ului în cadrul programului de Burse Aurora. În 2015, fondurile de la Aurora au permis cumpărarea unui scaner special pentru digitalizarea manuscriselor. Peste 4.324 de manuscrise, documente de arhivă și cărți antice au fost digitalizate până în prezent folosind acest echipament. Grantul din 2016 a finanțat formarea a zece ghizi în Germania, în timp ce în 2017-2020 Aurora a ajutat la organizarea a peste 50 de conferințe pentru academicieni și cercetători și să creeze o hartă interactivă a scriptoriei armene, toate prin sprijinirea celorlalte programe educaționale și academice ale acesteia.

din comunicatul primit la redacție de la auroraprize.com