INEDIT / Coana Tinca
Activitatea de cercetare nu se încheie niciodată! Când credem că am epuizat toate sursele, apare ceva care ne dă peste cap: ne bucură, dar și ne face să ne întrebăm ce mai urmează.
Același lucru se întâmplă cu comunitatea armenească din Suceava. Noul an 2016 mă aștepta cu o surpriză plăcută: fotografii și un tablou. Despre acest tablou vreau să vă povestesc.
Tabloul o înfățișează pe Coana Tinca, adică pe Ecaterina Foit, care a avut grijă de mănăstirea Hagigadar din anul 1929 și până la moarte. Rămasă văduvă în anul 1928, cu patru copii, a preluat răspunderea îngrijirii mănăstirii, devenind în timp un reper al armenimii bucovinene.
Despicând firul în patru – vorba proverbului – , am descoperit o interesantă poveste din spatele tabloului: coana Tinca, pictată în picioare, își ține fiul, Radu, de subțiori, pe scaun este reprezentată sora sa. Copilul a murit de mic,căci servitoarea a scăpat din neatenție căruciorul pe dealul de la Hagigadar. De fapt, coana Tinca a spus servitoarei să ducă copilul de trei ori în jurul bisericii, conform tradiției, pentru ca fiul ei să se vindece de pneumonie. Iar servitoarea l-a “vindecat” pe micul Radu de pneumonie pe vecie!
Ultimele descoperiri ne fac să credem cu tărie că încă sunt documente de studiat. Tocmai ne-a vizitat la sediul U.A.R. din Suceava un membru al comunității, domnul Puiu Botușan, care a privit cu interes expoziția de la sediu și a depănat amintiri cu domnul Foit (ne dorim să adunăm aceste amintiri ale membrilor comunității în scris, ca să nu se piardă). În plus, se pare că dumnealui a mai descoperit fotografii în arhiva personală, pe care le va aduce la sediu pentru a fi scanate, îmbogățind astfel colecția comunității.
Corina Derla