Mihai Stepan Cazazian

INEDIT / Coana Tinca

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

DSCN1736

Activitatea de cercetare nu se încheie niciodată! Când credem că am epuizat toate sursele, apare ceva care ne dă peste cap: ne bucură, dar și ne face să ne întrebăm ce mai urmează.

Același lucru se întâmplă cu comunitatea armenească din Suceava. Noul an 2016 mă aștepta cu o surpriză plăcută: fotografii și un tablou. Despre acest tablou vreau să vă povestesc.

Tabloul o înfățișează pe Coana Tinca, adică pe Ecaterina Foit, care a avut grijă de mănăstirea Hagigadar din anul 1929 și până la moarte. Rămasă văduvă în anul 1928, cu patru copii, a preluat răspunderea îngrijirii mănăstirii, devenind în timp un reper al armenimii bucovinene.

Despicând firul în patru – vorba proverbului – , am descoperit o interesantă poveste din spatele tabloului: coana Tinca, pictată în picioare, își ține fiul, Radu, de subțiori, pe scaun este reprezentată sora sa. Copilul a murit de mic,căci servitoarea a scăpat  din neatenție căruciorul pe dealul de la Hagigadar. De fapt, coana Tinca a spus servitoarei să ducă copilul de trei ori în jurul bisericii, conform tradiției, pentru ca fiul ei să se vindece de pneumonie. Iar servitoarea l-a “vindecat” pe micul Radu de pneumonie pe vecie!

Ultimele descoperiri ne fac să credem cu tărie că încă sunt documente de studiat. Tocmai ne-a vizitat la sediul U.A.R. din Suceava un membru al comunității, domnul Puiu Botușan, care a privit cu interes expoziția de la sediu și a depănat amintiri cu domnul Foit (ne dorim să adunăm aceste amintiri ale membrilor comunității în scris, ca să nu se piardă). În plus, se pare că dumnealui a mai descoperit fotografii în arhiva personală, pe care le va aduce la sediu pentru a fi scanate, îmbogățind astfel colecția comunității.

 Corina Derla