7 DECEMBRIE 1988 / Au trecut 35 de ani de la cutremurul devastator din Armenia
Acest cutremur ce a avut loc la 7 decembrie 1988 a produs circa 25.000 de victime. Epicentrul, care a avut magnitudinea 6,9 pe scara Richter, s-a situat la aproximativ 40 de kilometri nord-vest de oraşul armean Leninakan (astăzi Spitak). Din nefericire, s-a produs la ora 11.41 dimineaţa, când toate fabricile şi şcolile erau pline. Cutremurul a durat mai puţin de un minut, iar patru minute mai târziu a urmat altul, cu magnitudinea de 5,8. A fost cea mai cumplită catastrofă de acest gen după cutremurul din 1976 din Tangshan, China, care a avut o magnitudine de 7,8 pe scara Richter şi care a ucis 655 000 de oameni.
În interiorul unei circumferinţe de patruzeci şi cinci de kilometri în jurul epicentrului cutremurului, toate clădirile cu mai mult de două etaje s-au prăbuşit, zdrobind mortal sau îngropînd de vii pe toţi cei aflaţi în interior. Cei mai mulţi dintre oamenii îngropaţi sub tonele de ciment, lemn şi sticlă au murit acolo.
Zeci de țări și organizații internaționale au trimis ajutoare iar Diaspora armeană s-a mobilizat exemplar. Cele două programe SOS Armenia și Aznavour pentru Armenia au contribuit cu bani, alimente, haine, medicamente dar și cu voluntari, medici, psihologi, contructori, arhitecți, la efortul de salvare și recuperare a oamenilor loviți de calamitate.
Comunitatea armeană din România a strîns bani a căror destinație a fost cumpărarea de mobilier pentru sinistrați și școli. Mobila a fost trimisă cu două vagoane în Armenia prin grija autorităților românești , în urma demersului făcut de membri comunității. De asemeni Guvernul României a trimis ajutoare. În vara anului 1989 un grup de copii orfani de la cutremur au sosit în România pentru a petrece două săptămâni într-o tabără pe litoralul românesc. Cheltuielile au fost suportate de Guvernul român în urma unei solicitări din partea comunității armene. Înainte de a pleca în tabără copiii au fost primiți de comunitatea armeană din București. Pe tot parcursul șederii la mare au fost vizitați de armenii din Constanța care le-au dus alimente și îmbrăcăminte.
Iată mai jos o galerie de fotografii de la emoționantul moment al primirii din București.