Redactor

Începutul sfărșitului sau Doamne ferește de noii sfinți vatmani !

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Căldurile acestea, probabil, ne iau mințile sau măcar dereglează gândirile unora și altora…

Citesc cu stupoare articolul jurnalistei Andrea GHIȚĂ, pe siteul  baabel.ro Anul acesta Sărbătoarea Sfântului Grigore Iluminatorul a avut loc…fără Liturghie.

Citesc și recitesc titlul și articolul în sine și nu-mi vine a crede că așa ceva se poate întâmpla în anul de grație 2022, la Gherla/Armenopolis, în România, în Europa,  iar protagoniștii  scenariului sunt preoți, unii chiar înalți prelați. Locația și scenografia fiind cea mai veridică posibil: casa Domnului.

La prima vedere ar părea o situație dramatică scoasă dintr-un context kafkian. Totuși, la a suta recitire trebuie să mă predau: este, de fapt,  adevărul în stare pură! Este, de fapt, o blasfemie în stare pură.

Sinopsisul, foarte pe scurt: se schimbă macazul și impegatul, împreună cu ai săi băieți deștepți la nivelul  Companiei Albensis Transsilvane (pseudonim, bineînțeles!). Vin băieți noi și deștepți, ca cei cunoscuți și din energie, școliți pe pământul lui Botticelli. Descurcăreți, cu legături politico-cerești și încrengături economico-lumești. De aici până la o afacere de orice fel, nu numai ecleziastică, una  de succes răsunător, sunt doar câțiva pași de parcurs. În situația dată rețetarul închipuit este pe cât de simplu, pe atât de parșiv:

  • Identificarea unor pseudo-probleme pentru a închide porți și guri ecleziastice
  • Schimbare de personal bine organizat și functional-empatic, cu unul executant
  • Să răsune: Divide et impera!

Nu ai ce gândi, pofti și dori!

Doar silabe, cuvinte de amărăciune și de protest, care ne părăsesc gurile.

Lehamite. Umilire. Jignire. Blasfemie. Răutate.

Celor care nu cunosc prezenta limbă sau nu doresc să o înțeleagă, se și poate traduce…

Un Karen