Mihai Stepan Cazazian

Înaltul Comisar pentru Afaceri al Diasporei: Armenia nu este pregătită pentru o repatriere pe scară largă

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Promovarea repatrierii nu este o prioritate, a declarat săptămâna trecută Înaltul Comisar pentru Afaceri al Diasporei, Zareh Sinanian.

„După ce am vizitat câteva țări și în special comunitățile din diaspora, am constatat că promovarea repatrierii nu este una dintre prioritățile noastre. De ce? Pentru că înainte de a face o astfel de operațiune, adică, de exemplu, a merge în Rusia și a îndemna (armenii) să se întoarcă, trebuie să știm dacă avem condiții, dacă sunt locuri de muncă pentru acești oameni? “, A spus Sinanian în timpul sesiunii comisiei parlamentare pentru știință, educație, cultură, diaspora, tineret și sport.

Potrivit lui Sinanian, Armenia nu este pregătită pentru repatrierea pe scară largă în acest moment. „Trebuie să spun că nu suntem pregătiți pentru repatrierea pe scară largă. Dacă se întâmplă asta, și este posibil să se întâmple din cauza pandemiei, să fim sinceri: pur și simplu nu suntem pregătiți pentru asta ”, a recunoscut Sinanian.

În același timp, Sinanian a subliniat importanța strategică a repatrierii a 2 – 2,5 milioane de oameni în Armenia în următorii 30 de ani.

„Dar pentru a face acest lucru, trebuie să o facem minuțios, responsabil și pe termen lung. Trebuie să creăm condiții potrivite, iar principalul element pentru aceasta este creșterea economică “, a declarat oficialul.

El a menționat, de asemenea, că are ca scop să ofere mai multe informații despre Armenia armenilor din diaspora. “Acest lucru se face astfel încât, de exemplu, dacă compatrioții noștri doresc brusc să vină în Armenia, iar acest lucru este cu siguranță de dorit, ei să aibă o idee clară despre țara în care urmează să se întoarcă, să înțeleagă unde vor veni și ce îi așteaptă. aici ”, a încheiat Zareh Sinanian.