Mihai Stepan Cazazian

Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Torkom Manoogian, Patriarhul Bisericii Armene din Ierusalim a trecut la cele veșnice

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Arhiepiscopia Bisericii Armene din România, prin PS Episcop Datev Hagopian, anunţă cu durere că în ziua de 12 octombrie 2012 a trecut la cele veşnice, la vârsta de 93 de ani, Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Torkom Manoogian, Patriarhul Bisericii Armene din Ierusalim.

Trei dintre preoţii eparhiei noastre au fost hirotoniţi de către vrednicul de pomenire părintele Patriarh Torkom (Pr. Torkom Mandalian, Pr. Bogdan Ezras şi Pr. Radu Krikor).

În bisericile noastre în ziua de 14 octombrie au fost rânduite slujbe de parastas pentru sufletul părintelui Patriarh Torkom al Ierusalimului.

Dumnezeu să-L ierte şi să-L rânduiască în corturile drepţilor şi cu sfinţii să-L numere pe Vrednicul de pomenire Înaltpreasfinţitul Arhiepiscopul Torkom Manoogian – Patriarhul Bisericii Armene din Ierusalim

Arhiepiscopia Bisericii Armene din România

 

* * *

Preafericitul Părinte Torkom Manoogian s-a nascut in data de 16 februarie 1919, într-o tabără de refugiați din apropierea orașului Baquba, aflat in desertul Irakului, la nord de Bagdad. A studiat la Seminarul Teologic al Patriarhiei Armene „Sfântul Iacob”, din Ierusalim, fiind cel mai tanar din clasa. A fost facut diacon in ziua de 2 august 1936, de către duhovnicul si profesorul sau favorit, fostul Patriarh, Arhiepiscopul Torkom Koushagian, urmand sa fie hirotonit preot in 23 iulie 1939, cand a primit si numele de Torkom.

Din 1939-1946 a lucrat în diverse funcții în Patriarhia Armeana, apoi fiind detasat in SUA, unde a preluat Biserica Armeneasca Sfânta Treime din North Philadelphia, Pennsylvania. Această pastorație a fost întreruptă în 1951, când a fost numit Vicar General al Episcopiei de Est a Americii, cu sediul la New York, de către Întâistătătorul Eparhiei. După reluarea pastorației în North Philadelphia, timp de un an, în 1954, Părintele Torkom s-a întors la Ierusalim unde a functionat ca decan al Seminarului, conducand, de asemenea, Cancelaria Patriarhiei, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, conform informatiilor primite din Patriarhie.

Revenind la Statele Unite ale Americii, în 1960, a intrat la Școala Episcopală de Teologie din Cambridge, Massachusetts, pentru a urma un curs de studii postuniversitare. Acest studiu a fost întrerupt atunci când, în 1962, a fost ales Primat al Eparhiei de Vest a Bisericii Armene, situata în Los Angeles. Pe 14 octombrie,  același an, a fost hirotonit episcop al Sfântului Scaun Ejmiatsin al Armeniei, de catre Sanctitatea Sa Vazken I, regretatul Patriarh Suprem și Catolicos al tuturor armenilor.

După patru ani, ca Primat al Eparhiei de Vest, în aprilie 1966, Episcopul Torkom a fost ales Primat al Eparhiei de Est a Bisericii Armene din America. Doi ani mai târziu, cu ocazia sfintirii Catedralei Sf. Vartan, prima catedrală armeneasca din America, în a carei constructie a jucat un rol central, Sanctitatea Sa Vazken i-a conferit titlul de Arhiepiscop.

După ce a activat timp de șase mandate consecutive ca Primat al Eparhiei de Est – 24 ani – Arhiepiscopul Torkom a fost ales Patriarh Armean al Ierusalimului, fiind cel de-al 96-lea care ocupa aceasta functie, in ziua de 22 martie 1990.

Când Catolicosul Vazken s-a mutat la Domnul, in 19 august 1994, Preafericirea Sa a fost ales să își asume responsabilitatea Sfântului Scaun Ejmiatsin ca Locțiitor Catolicos, o pozitie din care a slujit până la alegerea lui Karekin I, noul Patriarh Suprem și Catolicos al Tuturor Armenilor, în aprilie 1995.

Un muzician, dirijor coral, compozitor, poet și scriitor recunoscut, Arhiepiscopul Torkom avea o gamă largă de interese personale și de preocupări. El a publicat circa 20 de carti si monografii, inclusiv trei cărți de poezie sub pseudonimul “Shen Mah”, carti de cercetare a Liturghiei Armene originale, cărți despre genocidul armean și un ghid detaliat al locurilor sfinte din Ierusalim. A scris recent, în armeana, cele 154 de sonete ale lui William Shakespeare.

A fost considerat, in primul rand, un expert in compozitiile lui Komitas,  lucrand in ultimul timp la o carte de muzica liturgică armeana a marelui muzicolog.

Biserica Ortodoxă Armeană din Ierusalim, este una dintre cele care administreaza Locurile Sfinte, împreună cu bisericile grec-ortodoxe și romano-catolice, copte si siriace, comunitatea fiind prezenta aici inca din secolul V dupa Hristos.

Funeraliile patriarhului vor avea loc in ziua de 22 octombrie 2012, la cimitirul armenesc de pe Muntele Sionului, din Ierusalim. Succesorul său se va alege in 40 de zile, in cadrul unei întâlniri care are nevoie de aprobarea Israelului și a regelui Iordaniei.

biografia după  http://stiri.lacasuriortodoxe.ro