Mihai Stepan Cazazian

Transylvanian Review /

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

A apărut studiul „Armenia: The Inedited Pages of Recent History (2002–2018)” semnat de Dorin Cimpoeșu

Centrului de Studii Transilvane, aflat în structura Filialei Cluj a Academiei Române  publică  trimestrial revista Transylvanian Review care apare exclusiv în limbi de circulatie internatională (engleză, franceză, germană, italiană), fiind trimisă la aproape 700 de biblioteci din România și străinătate.

În număr 2 / 2020 alături de foarte interesante articole care tratează subiecte legate de Tratatul de la Trianon sau despre exploatarea sării în Europa central și de Est, în sec. XVIII  este publicat studiul semnat de Dorin Cimpoeșu cu titlul Armenia: The Inedited Pages of Recent History (2002–2018).

Dorin Cimpoeşu  este licenţiat al Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii “Al. I. Cuza” din Iaşi şi doctor în istorie al Universităţii din Bucureşti. După absolvirea cursurilor universitare a lucrat în domeniul relaţiilor externe ale României, în misiuni diplomatice în Marea Britanie (1988 – 1990), Republica Moldova (1993 -1997) şi Armenia (2002 – 2005). În prezent, este profesor asociat la Facultatea de Arhivistică a Universității Al. I. Cuza din Bucureşti. A publicat şase cărţi, zeci de articole şi studii, consacrate istoriei recente a Republicii Moldova (Basarabiei), precum şi un curs universitar privind istoria instituţiilor puterii în stat si ale societăţii româneşti în perioada contemporană.

În anul 2014 a publicat  volumul „Armenia dupa atacul terorist din parlament Misiune diplomatica la Erevan (2002-2005)” ( vezi articolul apărut în araratonline aici )

În prezentarea studiului apărut se spune : „Elita conducătoare a Armeniei, puternic atașată de trecutul său sovietic recent, a început lunga și dificila tranziție către un regim parlamentar democratic. Reformele democratice au avansat destul de greu, deoarece vechile mentalități totalitare reprezentau un adevărat obstacol în calea lor. În același timp, însă, a început să se dezvolte o societate civilă, iar valorile democratice occidentale au început să pătrundă în Armenia. Acest proces a schimbat echilibrul puterii în societate, generând la începutul anilor 2000 o puternică confruntare între reprezentanții nomenklaturii neo-comuniste, pe de o parte, și cei ai forțelor democratice și ai societății civile, pe de altă parte. Regimurile autoritare ale președinților Robert Kocearian și Serj Sargsyan au ținut Armenia captivă până în 2018. Ultima încercare a fostului președinte Sargsyan de a-și extinde puterea, după modelul  lui Putin, prin preluarea funcției de prim-ministru, a provocat un val imens de nemulțumire. În fruntea acelor mișcări sociale s-a aflat ziaristul și omul politic Nikol Pașinian, sub a cărui conducere a avut loc o adevărată „Revoluție de catifea” în Armenia, care a dus la pierderea puterii de către Partidului Republican, la alegeri parlamentare anticipate și, în cele din urmă, la un regim politic democratic, deschis reformelor și modernizării țării.”

Având în vedere că acest studiu a fost scris anterior evenimentelor ce au dus la declanșarea războiului din Karabagh, în toamna anului 2020, nu putem decât să așteptăm ca autorul să continue cercetarea sa istorico-politică și să putem avea în final, poate, o lucrare închegată cu puncte de vedere aduse la zi.

Citiți studiul apărut în Transylvanian Review  mai jos.