Redactor

În “România literară” nr.11 (8 martie 2019)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

ORAŞUL  CELOR  1001  BISERICI

            Revista turcă de opoziţie „Sozcu”, având un mare tiraj, este una dintre primele organe media din Turcia, care recunoaşte în articolul dedicat  oraşului Ani, al celor 1001 biserici,  că acesta a fost capitala armeană în secolele X şi XI, mai exact între anii 961 ţi 1045. În introducerea articolului său,  „Sozcu” afirmă că Ani a fost în vremea dinastiei regilor Bagratizi unul dintre centrele culturale şi militare cele mai puternice din regiune, apogeul capitalei fiind în secolul al XI-lea.

            În imagine: Cetatea Aniului (ruine).

PARAJANOV,  CU  SARKIS

            La jumătatea lunii decembrie a fost vernisată şi rămâne deschisă până la 17 martie 2019 în sălile Muzeului Pera din Istanbul expoziţia „Parajanov, cu Sarkis”. Este pentru prima dată când în Turcia se prezintă o selecţie care aduce laolaltă toate perioadele din lumea vizuală şi multiculturală a cunoscutului regizor Sergey Parajanov (1924-1990), socotit un maestru al filmului poetic, cunoscut pretutindeni, mai ales, pentru filmul său „Culoarea rodiei” (Sayat Nova). Prezentând numeroase lucrări dintr-un întreg spectru de stiluri artistice, de la cel tradiţional la pop-art, de la uluitoarele sale colaje unice la schiţe, de la costume de film la desene, picturi, mozaicuri, diverse obiecte şi fotografii, această expoziţie aruncă o lumină aparte asupra strălucitului şi fertilului univers al artistului. Expoziţia a fost organizată în colaborare cu muzeul Parajanov din Erevan, în paralel cu programul expoziţiei fiind proiectată o selecţie din filmele marelui artist.

            Expoziţia prezintă lucrări create, în exclusivitate, ca omagiu adus lui Parajanov de către Sarkis, un alt artist armean care l-a urmat cu pasiune. Născut în 1938 la Istanbul, acesta trăieşte şi crează de mulţi ani la Paris.

            În imagine: Unul din faimoasele colaje ale lui S. Parajanov.