Elena Chobanyan

În prag de Crăciun: despre jucăriile periculoase ale secolului XXI

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share


Maimuta stricata

În ultima vreme magazinele comercializează jucării ce pot influența negativ viața copiilor. Pentru a afla semnificația jucăriilor și cum pot influența acestea, am discutat cu doctor în psihologie, Cristine Avetisian profesor la catedra de psihologie a Universității de Medicină din Erevan.

Autor: Doamnă Avetisian a existat, istoric vorbind, o preocupare privind rolul jucăriilor în viața copiilor?

Psiholog: Există un document, dovadă a preocupării privind rolul jucăriilor în raport cu copiii. Se numește “Despre educația nepoților Ekaterinei a II-a”.

 

Autor: Ce este jucăria. Este o modalitate de distracție?

Psiholog: Jucăria are o semnificație imensă psihologică și educativă. Acestea pot fi binele și răul care formează, educă și contribuie la dezvoltarea individului. Jucăriile conțin informații despre intelectul, gândirea și sănătatea generală a copilului. De exemplu, mingea simbolizează forma ideală a Pământului sau Soarelui,  iar piramida structura ierarhică a lumii etc.

papusa gravida

Autor: Dar jucăriile au și o altă influență…

Psiholog: Da, de pildă un factor psihoterapeutic, care ajută copilul în controlarea propriilor dorințe și frici. Ca specialist consider obiectele din casă, ce pot deveni jucării, mai bune decât unele jucării adevărate. Deci, jucăria nu doar acompaniază jocul, ci și învață, educă și chiar vindecă. Astăzi jucăriile diferă mult prin calitate lor de cele precedente. Au devenit mai agresive.

 

Autor: La ce poate duce folosirea unor jucării?

Psiholog: La o senzațională agresiune asupra copilului, deteriorează stabilitatea lui percepția lui asupra lumii, ducând la lipsa încrederii copilului într-o lume stabilă și fără pericole.

 

Autor: Jucăriile din poza pe care v-am arătat-o pot avea un impact negativ asupra sănătății și comportamentului Zombiicopiilor?

Psiholog: Acelea sunt mai degrabă antijucării, ce promovează antivalori. Prin urmare, atracția față de cum arată o jucărie devine mai importantă, decât folosirea lor. De aici și tendința de a produce jucării cu forme noi, ce nu sunt tipice jucăriilor tradiționale. Antijucăriile reprezintă astfel un pericol pentru sănătatea și viața copilului.

 

Autor: Cum se pot feri copiii de aceste agresiuni?

Psiholog: Este o întrebare complicată. Trebuie să existe un sistem de prevenție. Cred că lucrurile încep din familie, prin atenția părinților față de copiii lor.

Autor: Ce jucării sunt indicate diferitelor vârste ale copilului?

Psiholog: Pentru toate vârstele jucăriile trebuie să fie realizate din materiale ecologice. Pentru cei mici jucării tebuie să fie moi pentru a fi ușor de mușcat, pentru vârsta de 1 ani se recomandă piramide de 3-4 culori, la 2 ani mingile colorate, jucăriile moi, pentru 3 de ani piesele tip Lego colorate, pe care trebuie să le construiască cu ajutorul părinților. Chiar la această vârstă încep jocurile de roluri mamă-fiică, tată-mamă, doctor-doctor etc., la 4 ani astfel de jocuri devin o modalitate principală de activitate, la 5 ani jucăriile moi se răspândesc peste tot în casă, se dezvoltă imaginația și se îmbogățește lumea emotivă, la 6 ani încep să le placă jucăriile pregătite de ei înșiși. La această vârstă sunt utile și interesante jucăriile formate din piese prin care construiesc avioane, nave ș.a.m.d.

 Elena Ciobanyan