Mihai Stepan Cazazian

IN MEMORIAM | S-a stins din viață medicul Ana Murguleț, născută Calustian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Cu tristițe fiica și nepoata anunță trecerea în neființă, în ziua de 10 mai, a medicului ANA MURGULEȚ, născută Calustian, într-o veche familie armenească din Cetatea Albă. După cel de-al Doilea Război Mondial, familia s-a refugiat la Craiova. Aici Ana a urmat studiile liceale, după care, în 1947, se înscrie la Facultatea de Pediatrie a Institutului de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, pe care-l absolvă în 1953, devenind medic în specialitatea neuropsihiatrie infantilă, după ce fusese studenta prof. dr. Florica Bagdasar, soţia prof. dr. Dumitru Bagdasar. A profesat la Centrul de Neuropsihiatrie şi, ulterior, la Spitalul Elias din Bucureşti, dar şi la Policlinica nr. 10. A scris peste 200 de articole în reviste de specialitate. Activitatea sa ştiinţifică s-a concretizat în peste 20 de lucrări ştiinţifice, prezentate la congrese naţionale şi internaţionale. A fost membru de onoare al SNPCAR din anul 2010, fiind evidenţiată cu distincţia Meritul Sanitar. A fost distinsă cu Medalia de Aur pentru merite deosebite în activitatea de Cruce Roşie (1976), Decoraţia medico-sanitară (1979), Diploma de excelenţă pentru activitatea profesională în slujba sănătăţii populaţiei (2002) din partea Colegiului Medicilor Bucureşti.

Din 1991, alături de acad. prof. dr. Vlad Voiculescu, a devenit membră fondatoare a Societăţii Române de Luptă Împotriva Epilepsiei. La sfârşitul anului 2015 a primit Diploma de membru de onoare al Societăţii Române Împotriva Epilepsiei.

( informații preluate din Personalităţi armene din istoria modernă și contemporană a României – Ediţia a II-a – de Madeleine Karacașian)

Prin dispariția Anei Murguleț atât comunitatea armeană cât și societatea medicilor neurologi, specializați în psihiatria copilului îi vor simți lipsa.

Dumnezeu să o odihnească în pace !

One Response to IN MEMORIAM | S-a stins din viață medicul Ana Murguleț, născută Calustian

  1. EUGENIA May 14, 2022 at 7:44 am

    Dumnezeu sa o odihneasca in pace si lumina!