Mihai Stepan Cazazian

IN MEMORIAM / Ne-am despărțit de prof. Hagop Arakelian, președinte de onoare al Asociaţiei de Prietenie Armenia-România

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Uniunea Armenilor din România anunță cu adâncă mâhnire trecerea la cele veșnice, în data de 15 martie la Erevan, a distinsului prof. Hagop Arakelian, membru în conducerea Asociaţiei de Prietenie Armenia-România timp de 40 de ani.

Hagop Arakelian (1924-2021) a fost cadru didactic. S-a repatriat în Armenia după cel de-al Doilea Război Mondial, unde a absolvit Institutul Pedagogic de Limbi Străine din Erevan. A predat limba latină şi franceză la Universitatea de Stat de Medicină „Mkhitar Heraţi” din Erevan. A publicat cca. 100 de lucrări ştiinţifice şi cinci manuale. În 1961, editura „Haypethrat” din Erevan i-a publicat traducerea în limba armeană a culegerii „Nuvele româneşti”. În 2019, a publicat la Erevan volumul de amintiri intitulat „Bătălii și meditații“.

În 2002, preşedintele României i-a conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios”, în grad de Ofiţer „pentru îndelungata şi rodnica activitate depusă timp de 40 de ani în conducerea Asociaţiei de Prietenie Armenia-România, pentru studiile şi articolele având ca obiect cultura română şi legăturile acesteia cu cea armeană”. A fost preşedinte de onoare al Asociaţiei de Prietenie Armenia-România.

Dumnezeu să-l odihnească în pace !

La 21 august 2019, ambasadorul României în Armenia, Cornel Ionescu a primit vizita membrilor Asociației de prietenie Armenia–România (Comunitatea armenilor originari din România-cei mai mulți dintre membri fiind născuţi înainte de începerea celui De-al Doilea Război Mondial), condusă de domnul Hagop Arakelian.