IN MEMORIAM / Jirayr (Jony) Baronian

În ziua de 18 octombrie s-a stins din viață Jirayr (Jony) Baronian fost antrenor de tenis de masă și, apoi, mulți ani, administrator al Cimitirului Armenesc din București. Dintr-un interviu acordat revistei noastre anul trecut am extras câteva date din biografia sa.
Născut la București, a absolvit liceul, în 1948, s-a căsătorit și a plecat în Armenia atunci când valuri de armeni din toată lumea s-au repatriat. A urmat cursurile Facultății de Educație Fizică din Erevan și apoi a fost profesor de sport la Facultatea de Medicină și de Agricultură precum și instructor pentru cei care doreau să învețe tenis de masă și badminton. Ca director al Școlii sportive și ca antrenor emerit a contribuit la succesele tinerilor sportivi care au obținut rezultate importante la campionatele europene, mondiale, unde au primit distincții importante. A avut competiții pe întreg teritoriul Uniunii Sovietice, în toate republicile. În 1992, cu patru elevi a participat la o competiție de tenis la Satu Mare unde i s-a propus să rămână în grija Federației Române de Tenis de Masă.

În 1994 s-a reîntors alături de trei tineri sportivi în România și, cu sprijinul fraților Kirmizyan, a participat la competiții europene sub drapelul Armeniei. Cei 3 sportivi la care Jony a ținut foarte mult și pe care i-a antrenat au fost Smbat Sarkisian, Aram Djavadian și Vartan Avakian.
După încheierea activității sportive și la sfatul Arhimandritul Baronian și al fraților Kirmizyan a preluat administrarea Cimitirului Armenesc din București unde s-a ocupat de efectuarea unor ample lucrări de reparații, au fost construite cișmele, și au fost plantați brazi. În anul 2002 în urma inițiativei sale în cadrul Comitetului parohial București a fost adus un khacikar din Armenia pe care l-au plătit tot frații Kirmizyan. ”A fost inițiativa mea pe care am propus-o la o ședință a Comitetului parohial București și a fost acceptată. Credeți-mă că timp de 6 luni, până am văzut monumetul ridicat, în curtea cimitirului, aproape nu am dormit. Am fost cu gândul numai la acest obiectiv care mă bucur că s-a realizat ca un omagiu adus memoriei armenilor uciși în timpul genocidului din 1915„ – spunea Jony în interviul către revista Ararat.

O altă inițiativă a sa care a prins viață a fost ridicarea unui monument în memoria deportaților armeni din România în Siberia, monument realizat din pietre de râu peste care a adăugat o cruce din marmură. Este o compoziție abstractă pe care o remarcă toți cei care intră în Cimitirul Armenesc din București. În luna februarie a anului trecut PC Episcop Datev Hagopian i-a oferit, în cadrul unei festivități în Catedrala Armeană, o scrisoare de mulțumire pentru dăruirea și activitatea depusă de Jirayr Baronian în cadrul parohiei București.
De acum se va odihni și el în locul de care era atât de mândru, Cimitirul Armenesc. Mereu spunea că până în ultima zi de viață vrea să fie pe picioare și să se ducă la serviciu. Așa era Jony…
Dumnezeu să-l odihnească !