Mihai Stepan Cazazian

IN MEMORIAM | Ing. Harutiun Armand Nefian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În data de 15 octombrie s-a stins din viață Harutiun Armand Nefian, la numai trei săptămâni de la dispariția soției, Zoia. Harutiun si Zoia au fost ingineri în construcții, membrii activi ai comunității armene din București.

Armand s-a născut în București la 7 decembrie 1930. Părinţii erau născuţi în Kaiseri Turcia.Tatăl, Hapet Nefian a fugit la 17 ani din Turcia din cauza persecuţiilor şi a ajuns, în anul 1912 la Bucureşti, unde a fost negustor şi specialist în covoare orientale. A avut un magazin de covoare şi obiecte de artă pe Calea Victoriei. A murit în anul 1984 în vârstă de 89 ani. Bunicul, Harutiun Nefşehirlian, a rămas la Kaiseri şi a murit  în anul 1915.  Vartuhi Nefian, mama lui Armand, născută Izmitlian, a venit de la Kaiseri la Constantinopol, unde tatăl ei era avocat, şi a studiat la Constatinopole College. În anul 1929 a venit la Bucureşti şi s-a căsătorit cu Hapet Nefian. A fost casnică toată viata. A murit în anul 1992 în vârstă de 86 ani.

Armand Nefian a învățat la şcoala primară Silvestru din Bucureşti, care era aproape de locuinţa familiei din str. Eminescu colţ cu Toamnei. Cursurile liceale le-am făcut la Sf. Andrei, liceu desfiinţat în anul 1948. Studiile superioare le-a urmat la Institutul de Construcţii din Bucureşti, Facultatea de Construcţii Civile şi Industriale absolvind în anul 1953.

Soţia, Zoia Nefian, născută Ştefanescu, a fost inginer constructor proiectant de structuri. A lucrat la același Institut de Proiectări cu Armand şi s-a pensionat în anul 1986. S-a stins din viață cu puțin timp înainte de dispariția soțului său, în data de 24 septembrie.

Armand si Zoia lasă în urma lor un frumos șir de amintiri si o familie numeroasa: doi fii, Mihai si Ara, trei nepoți si un stră-nepot. Mihai, urmând tradiția părinților, este inginer constructor la ministerul transporturilor din Quebec si a fost implicat în numeroase construcții de drumuri si poduri în aceasta regiune. Ara Victor, născut în anul 1969, a studiat la Colegiul Sf. Sava şi la Institutul Politehnic din Bucureşti, fiind inginer electronist. În anul 1994 a plecat în Statele Unite unde a făcut un doctorat, primind titlul de PhD. Este stabilit la San Francisco şi lucrează la NASA ca cercetător principal.

Armand Nefian a lucrat timp de 43 ani în cadrul Institutului de Cercetare şi Proiectare pentru Construcţii şi Materiale de Construcţii ( ICPCMC, actual PROCEMA S.A. ) ca proiectant de structuri de rezistenţă. Din anul 1965 am fost şeful unui colectiv  de peste 40 ingineri, proiectanţi şi desenatori. În acest colectiv a proiectat direct şi a coordonat proiectarea a numeroase tipuri de construcţii civile şi industriale cu structuri din beton armat şi oţel cum ar fi Hale industriale de materii prime din  Vietnam, Irak și Egipt unde a oferit și asistență pentru execuție.  În țară a lucrat ca proiectant al unor obiective industrial importante din Cluj, Iași, Alba Iulia, Suceava, Bistrița, Lugoj. De asemeni a lucrat la partea de rezistență a staților de metrou Petrache Poenaru (Semănătoarea) și Timpuri Noi din București. De asemeni și-a oferit expertiza tehnică la reabilitarea unor clădiri istorice din București (hotelul Athene Palace Hilton) si a unor proprietăți ale Parohiei Bisericii Armene din București precum și a unor imobile afectate după cutremurul din 1977.

2010. La recepția de intronizare a noului Episcop al Bisericii Armene din România

A lucrat, ca persoană fizică autorizată, fiind atestat MLPAT, ca expert tehnic şi verificator de proiecte pentru cerinţele A1 şi A2 ( structuri din beton armat, din metal şi din lemn ).

Armand si Zoia s-au întâlnit în tinerețe fiind colegi de facultate și s-au stins la numai trei săptămâni distanță. Au format o familie unită și fericită. Le-a plăcut să călătorească împreună atât în țară cât și în străinătate. Au fost până acum câțiva ani prezențe constante la pelerinajele anuale de la mănăstirea Hagigadar. Până în ultimele clipe au fost înconjurați de familie și prieteni de o viață. Armand și Zoia Nefian au fost totodată membri activi ai comunității participând la multe din manifestările organizate atât de Uniunea Armenilor cât și de Biserica Armeană și le vom purta o veșnică amintire.

Dumnezeu să-i odihnescă în pace pe Armand și Zoia Nefian.

One Response to IN MEMORIAM | Ing. Harutiun Armand Nefian

 1. Veronica (Vera) Manisali October 19, 2022 at 11:28 pm

  Condoleante familiei.

  Am fost colegi la aceiasi companie in vremuri mizere inainte de ’89. Noi , arhitecti si ingineri, proaspeti absolventi, domnul Nefian un mare domn. L-am pretuit imens Profesional; l-am iubit real ca persoana.

  Dumnezeu sa-l odihneasca!

  Vera Manisali,
  Vancouver, British Columbia,
  Canada