Mihai Stepan Cazazian

IN MEMORIAM / DOCTORUL ARED KOCHOUMIAN

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

In luna martie ne-am despartit de mult regretatul Dr. Ared Kochoumian care ne-a parasit dupa o relativ scurta dar grea suferinta. Abia implinise 96 de ani, o virsta atit de venerabila si sarbatorise o viata atit de bogata, presarata de evenimente unice si traita profund.

Ared Kochoumian s-a nascut la Constantinopol, primul din cei doi fii ai lui Elise si Diran. Bunicii din partea tatalui proveneau dintr-o familie aristocrat[ –  Guvernator de Van, cel care a inceput primul ziar in limba armeana cit si primul dictionar armean in Turcia. Bunicii din partea mamei, familia Momgian, erau  descendenti de Amira cu importante functii in societatea Constantinopolului.

In 1922 familia sa este fortata sa imigreze in Romania lasind in urma atrocitatile masacrului si o avere considerabila. La Bucuresti se va naste fratele sau, Agaton.

Ared a crescut si si-a desavirsit educatia in Romania in sinul unei familii armonioase si plina de afectiune. Au urmat ani de integrare si prosperitate in tara de adoptie dar din nefericire aceasta perioada a fost curmata  de etapa post belica, care si-a pus amprenta pe destinele lor si le-a shimbat brusc firul existentei.

Ared a urmat cursurile Liceului Dimitrie Cantemir din Bucuresti dupa care s-a decis sa urmeze nobila profesie de medic, profesie in perfecta concordanta cu personalitatea lui – o fire plina de compasiunea si respect pentru fiinta umana.

In 1945 Ared se inroleaza ca voluntar pe front unde ajuta zeci de soldati raniti, o experienta care avea sa-l marcheze adinc.

O data cu venirea comunismului familia sa a avut soarta altor zeci si zeci de familii armene: confiscari de avere si discriminare. Tatal sau Diran a fost astfel nevoit sa lucreze ca simplu lucrator in fabrica care odata îi apartinuse.

In 1949 Ared a lucrat pe santierul de trista amintire de atunci, canalul Dunare–Marea Neagra unde si-au pierdut viata sute de oameni si unde el a incercat sa salveze vieti. O alta experienta traumatizanta pentru tinarul medic.

In 1952 Ared o intilneste pe Loucia Zadourian, o tinara chimista extreme de ambitioasa aflata la inceputul unei cariere stralucite. Ared se hotaraste sa porneasca in viata alaturi de ea – o minunata casatorie de 65ani din care a rezultat fiica lor Alina.

Au urmat 30 de ani de cariera la Spitalul Ilie Pintilie si Panduri  unde Ared si-a cladit un renume de exceptie.

Ared s-a dovedit a fi un clinician si diagnostician excelent, apreciat de cadrele universitare, colegi dar mai presus de orice de pacientii sai care il adorau. Dovedind calitati greu de intilnit la altii, Ared si-a ajutat si ingrijit pacientii cu o compasiune si o loaialitate de neegalat.

In 1972 imigreaza in Statele Unite cu familia si fratele sau Toni, cumnata Livia si fiul lor Edi unde se reunesc cu verisoara lor Yolanda si parintii ei Lydie si Zareh.

Ared a reprezentat o personalitate deosebita – un armean foarte bun, un pasionat de istoria neamului din care si-a tras seva dar si de istoria universala, un amator de arta, interesat de literatura si stiinta si un mare iubitor al naturii. Mostenind talentul artistic al mamei sale, Ared a creat in ultimele decenii o colectie de picturi demna de admiratie. Modest, loial, intelept, dotat cu o memorie si inteligenta de invidiat dar si cu un subtil sens al umorului, intuitiv si ingenios, Ared poate fi caracterizat ca un om de exceptie.

Ared lasa in urma o sotie devotata si un stilp de nadejde in casnicia lor, o fiica care i-a urmat cu brio nobila profesia de medic, doi nepoti si trei stranepoti. Golul ramas de disparitia lui nu va putea fi vreodata inlocuit.

La nivel personal, relatia mea cu Ared a fost unica, greu de descris sau de explicat, dar posibil o continuare a relatiei de exceptie pe care el a avut-o cu tatal meu si varul lui primar Zareh. Oricare ar fi motivul, legatura noastra spirituala a fost si va ramine fara egal.

Vei ramine pentru totdeauna in sufletele noastre iar rîsul tau contagios ne va urmari pe viata. Odihneste-te in pace, dragul nostru Ared!

 

Maddy Hovnanian

născută Kehaian