Mihai Stepan Cazazian

IN MEMORIAM / ANNE-MARIE SAHAZIZIAN

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe data de 13 septembrie 2019, s-a stins din viată cea care mi-a fost alături timp de 56 de ani, Anne-Marie Sahazizian.

Anne-Marie a fost fata lui Mihran si Adrienne Savulian, amândoi supraviețuitori ai Genocidului si ajunși în România,

Anne-Marie s-a nascut in Bucuresti pe data de 9 aprilie, 1946 si a  absolvit scoala elementara si liceul in Bucuresti iar apoi a urmat cursurile Facultatii de Electrotehnica din cadrul Institutului Politechnic din Bucuresti, pe care l-a absolvit in anul 1969.

A inceput sa lucreze la Institutul de Cercetari Energetice si a fost in acelasi timp  asistenta la Catedra de Tehnica a Tensiunilor Inalte condusa de Profesorul Ing. Drăgan, din cadrul Facultatii de Electrotehnica.

Anne-Marie si-a dat toate examenele pentru obtinerea titlului de Doctor Inginer dar a fost oprita de a-si prezenta lucrarea de Doctorat datorita faptului că noi cerusem să emigrăm în Canada.

In anul 1977, noi am plecat in Canada si ne-am stabilit in orașul Toronto unde Anne-Marie a lucrat, pâna la iesirea la pensie, pentru Ontario Hydro si apoi, datorita reorganizarilor survenite, pentru HydroOne.

In ambele companii ea a ajuns sa ocupe pozitii de management si in acelasi timp, ea a fost implicată in activitatea de cercetare, proiectare si standardizare a retelelor de înalta tensiuna si a Statiilor de Transformare. In această directie trebuie sa mentionez activitatea ei in cadrul I.E.E.E. din SUA si a C.G.R.E.-ului cu sediul în Paris.

Mai merita sa mentionez si faptul ca Anne-Marie a publicat, împreuna cu alti colegi de breasla cateva manuale  de specialitate (“Electric Power Substation Engeeniring”, “The Electric Power Engineering Handbook” or “Electric Power Substation Enginiring”), toate aparute în edituri de prestigiu din Statele Unite.

Anne-Marie înconjurata de nepoti: Antonia si Gabriela fetele fiicei noastra Alice si Jack-Levon si Lilly copiii fiului nostru Anton, toti pe fotoliul preferat al ei…   

In cadrul activitatii sale, Anne-Marie a ajutat un numar însemnat de ingineri români sau armeni sa se încadreze in activitatea specifica pregatirii lor si sa fie astfel folositori si economiei canadiene.

Vreau sa închei aceste cateva randuri spunând, eu cred, că Ing. Anne-Marie Sahazizian a fost o personalitate în domeniul tehnic cu care se pot mândri atat membrii comunitatilor române si armene din Canada.

Lanis – Toronto, septembrie 2019