În hotelul nostru nu există cuvântul „nu”, spune Marine Hovakimyan, proprietara hotelului „Arca lui Noe” din Sinaia

În anul 1992, Marine, împreună cu familia, se mută în România de unde bunicii ei se repatriaseră în Armenia în anul 1946. Câțiva ani mai târziu, în renumitul oraș Sinaia familia ei pune piatra de temelie a hotelului „Arca lui Noe” (în armeană – Noyan Tapan) care astăzi este destul de cunoscut.
– Dragă Marine, cum ați ales să construiți un hotel tocmai în Sinaia și în ce an l-ați deschis?
– Alegerea s-a datorat în principal faptului că Sinaia este unul dintre cele mai apropiate orașe de București în ceea ce privește turismul, este destul de popular printre turiștii din țările europene. În plus, acolo se află celebrul Castel Peleș care a fost construit ca reședință de vară a regilor României. Acesta a fost vizitat de milioane de turiști din întreaga lume doar în ultimele trei decenii.
Am construit hotelul în anii 2006-2009. Hotelul este destul de aproape de Mănăstirea Sinaia, iar puțin mai sus se află Castelul Peleș, locația hotelului fiind astfel foarte bună, în plus, se află într-un loc absolut liniștit, care este una dintre condițiile prealabile pentru a avea o ședere plăcută. Aș dori să subliniez că piatra travertin, utilizată în timpul construcției, a fost adusă direct din Armenia, motiv pentru care hotelul nostru se remarcă când este privit de departe.

– De ce „Arca lui Noe”?
– Ne gândeam că denumirea trebuie să aibă ceva de-a face cu armenii, așa că am ales în cele din urmă „Arca lui Noe”, ținând cont de faptul că mulți știu din Biblie legenda că arca lui Noe s-a oprit pe muntele armenesc Ararat, iar Noe cu familia sa, cu păsările și animalele au fost salvate de la potop. Mulți turiști care vin la hotelul nostru sunt impresionați de faptul că acesta este un colț armenesc, unde nu doar proprietarii hotelului sunt armeni, ci și atmosfera este armenească. Există o pictură destul de mare chiar la recepția hotelului, în care se văd oamenii și animalele din Arcă cum coboară de pe muntele Ararat.

– Turiștii vor fi interesați de mâncărurile armenești din meniul restaurantului hotelului.
– Pot menționa, de exemplu, grătarul armenesc – khorovats, care, spre deosebire de cel românesc, este făcut nu pe plasă, ci pe shish-uri lungi, speciale pentru khorovats, în plus, folosim multe condimente la prepararea grătarului, precum satureja, cimbru, ardei roșu, busuioc și altele. Cartofii sunt, de asemenea, cu diferite condimente, servim basturma și sugiuc armenești, dolma (sarmale armenești), multe salate cu vinete prăjite etc. Ca o particularitate suntem singurul hotel din România cu restaurant care servește preparate armenești. Eu însămi deseori „uit” poziția mea, în paralel cu bucătarii noștri gătesc diferite feluri de mâncare, îmi servesc personal clienții de la restaurant alături de chelneri.
Mai menționez că în urmă cu mai mulți ani am primit o pictură mare din Armenia care descrie bucătăria armeană: băieții și fetele în costume tradiționale armenești prepară lavaș (pâine tradițională armenească), fac grătar și alte bucate. Pictura se află și astăzi în restaurantul hotelului. De altfel, întregul decor al restaurantului are motive armenești.
În plus, deseori organizăm seri armenești pentru clienții noștri, în cadrul cărora servim alte feluri de mâncare (bufet suedez), precum mantî, akanjapur, khinkali etc., toate „însoțite” de melodii armenești cântate la vioară sau alte instrumente muzicale.

– Cum sunt prețurile?
– Avem prețuri medii comparativ cu celelalte hoteluri de patru stele din România, am ajustat prețurile la solvabilitatea oamenilor, astfel încât mai mulți oameni să poată beneficia de serviciile noastre. Prețurile, desigur, sunt variabile în funcție de ziua lucrătoare sau de weekend. Deoarece prețul include micul dejun, aș dori să subliniez că avem un sortiment destul de bogat, de la somon la diferite tipuri de brânzeturi, mâncăruri calde și reci.
De asemenea, numărul camerelor de hotel va crește în curând de la 26 la 30. Diverse informații despre hotel pot fi găsite pe site-ul hotelului (http://www.hotelarcaluinoe.ro/), pe www.booking.com sau ne puteți contacta la telefon․
– De ce un turist român sau străin ar trebui să aleagă „Arca lui Noe”?
– Orice turist poate alege hotelul nostru din mai multe motive. În primul rând, în interiorul hotelului există o piscină, saună și jacuzzi, care funcționează pe tot parcursul anului. Ne oferă un mare avantaj, este deosebit de convenabil pentru persoanele care vin cu copii să se bucure de vacanță. Mulți mi-au spus că mai ales iarna este frumos să vii la hotel după o plimbare sau după ce schiezi la munte, și să mergi imediat la piscină. Sunt foarte fericită că mulți clienți adesea menționează că se simt ca acasă în acest hotel.
La „Arca lui Noe” vin mulți clienți în toate anotimpurile care, ca să spunem așa, fac deja parte din marea noastră familie. Sunt turiști din Statele Unite, Franța și alte țări europene, mulți au venit și din Armenia, mai ales în 2019, când funcționa zborul direct Erevan-București. Armenia și România au multe obiective turistice minunate care trebuie descoperite de cele două popoare. Desigur, anul trecut a fost un an dificil din cauza epidemiei de coronavirus, nu am lucrat deloc vreo trei luni, dar am folosit acest timp pentru reparații.

Apropo, lângă hotel avem o zonă în care construim un centru medical de fizioterapie. În plus, avem o sală de conferințe pentru 80 de persoane. Clienții noștri sunt atrași în special de grădina hotelului, cu mai multe pavilioane.
Putem organiza tururi turistice la cerere. Pe scurt, în hotelul nostru nu există cuvântul „nu”. În diferite hoteluri din România, precum și din alte țări, am întâlnit uneori „nu, nu putem face asta”, „nu se poate” etc., și mereu le-am spus că în vocabularul vostru nu ar trebui să fie cuvântul „nu”. Uneori au fost situații când neavând ceea ce dorea clientul, nu l-am respins și în scurt timp am rezolvat problema.
– Ați vizitat Armenia, de două ori în ultimele șase luni. Povestiți-ne despre aceste vizite.
– Am fost în Armenia în luna septembrie. Am vrut să vizitez multe obiective turistice din Arțakh, inclusiv biserici și mănăstiri vechi, să mă bucur de munții și văile din această regiune istorică. Am petrecut un timp minunat acolo în perioada 17-26 septembrie, după care ne-am întors la Erevan și a doua zi a început războiul.

Atunci am stat în Armenia până la jumătatea lunii octombrie. M-am oferit să mă duc în Arțakh ca asistentă medicală pentru a fi de ajutor în multe probleme, dar am fost de folos, până la urmă, in Armenia. Primeam în mod constant informații despre ceea ce aveau nevoie soldații, de la haine la mâncare și alte obiecte și ne-am ocupat în principal cu organizarea trimiterii acestora în Arțakh. Am revenit anul acesta și am ajutat în continuare soldații noștri răniți.
– Uniunea Veteranilor din Brigăzile Speciale ale Poliției din Armenia v-a decorat cu medalia „Luptătorul glorios”.
– Nu am fost informată că aveau o astfel de intenție și a fost o surpriză plăcută pentru mine. A fost un semn de recunoștință pentru ajutorul meu din timpul și după război, pentru care îi mulțumesc personal colonelului Grisha Sargsyan, președintele Uniunii, care m-a invitat și mi-a înmânat personal medalia (vezi și aici). Cred că este datoria tuturor armenilor care trăiesc în Diaspora să fie alături de Patria mamă atât la bine, dar mai ales la greu.
Arsen Arzumanyan