În exclusivitate pentru Ararat / „Dumnezeu nu a vrut ca luptătorul și inimosul VARUJAN să trăiască în această lume a falsității și să vadă ce se întâmplă acum.”

Pe 27 septembrie 2020, în chiar prima zi a declanșării celui de-al doilea război din Arțakh, Varujan Matosyan a mers la comisariatul militar pentru a se oferi voluntar. Însă a fost respins pentru că nu avea experienţă militară, nu a slujit în armată mai înainte. Cu toate acestea, inimosul şi patriotul Varujan, câteva zile mai târziu a făcut o nouă solicitare comisariatului militar. De data aceasta, fiind inclus pe o listă de așteptare a fost, într-un final, sunat şi chemat la război… După octombrie 2020, Varujan nu s-a mai întors de pe front.
Mama lui Varujan: “Fiul meu a venit acasă supărat şi mi-a spus, că de ce nu l-au chemat, oare este lipsit de valoare? “Nu! Nu pot trăi ca un laș!” Noaptea s-a dus s-a oferit ca voluntar de război, iar câteva zile mai târziu, pe 3 octombrie, a mers din nou la comisariatul militar. De data aceasta, mulțumit de ceea ce făcuse, m-a informat că în sfârşit l-au chemat. Cuvintele sale au fost ca o lege pentru mine, de aceea nu am spus nimic, deși mă durea inima foare tare.”

Soția lui Varujan, Lusine Chobanyan, nu credea că soțul ei va fi chemat să lupte în războiul care s-a dovedit a fi cel mai amar şi de neînţeles război din Arțakh, cu multe semne de întrebări. „Eram la serviciu când Varujan m-a sunat și a spus că l-au chemat… şi că trebuie să plece. Am crezut că face o glumă”, − spune soţia, ștergându-și lacrimile. Nici nu a avut timp să-și ia rămas bun de la soțul ei.
Copii lui ştiu tot adevărul, însă fiica, Ella, încă nu își pierde speranța de a-și vedea tatăl. Îl așteaptă să vină acasă într-o zi.
Când Varujan s-a oferit voluntar, mama a crezut că fiul său a fost chemat la război pentru a oferi primul ajutor soldaților. Dar a doua zi Varujan a fost chemat la poligonul de trageri din Nubarașen pentru antrenament militar, după aceea a plecat direct spre Arțakh.

Varujan și-a luat rămas bun de la copii, i-a îmbrățișat strâns și a plâns. Mama lui spune că încă nu poate să uite lacrimile fiului.
Varujan Matosyan avea dublă cetățenie. Cu 18 ani în urmă, împreună cu părinții și sora s-au întors în Armenia din Georgia pentru a putea continua studiile în ţara natală. Varujan a intrat la universitatea de medicină, dar din cauza problemelor financiare nu și-a terminat studiile, deoarece a început să lucreze, iar munca era o necesitate pentru familie în acel moment. După câțiva ani a deschis o afacere de familie, care se ocupa cu producția de compoturi și gemuri.
“S-a grăbit să ajute, dar a căzut în capcana sabotorilor,” − spune medicul militar, Sasha Rustamyan.
Două zile mai târziu, Varujan a plecat în Arțakh, la Jabrayil unde luptele a fost dintre cele mai crâncene. Mulți știu deja ce a fost acolo. După aceea a ținut legătura doar cu sora sa. Când și-a sunat sora, pentru prima dată, a fost atât de fericit, încât părea că nu se află în prima linie a frontului. Sora l-a întrebat cum este, cum se simte, iar răspunsul a fost: “Super!” Varujan nu suna des pentru că existau probleme de comunicare. Ultima dată când a auzit vocea fratelui a fost pe 12 octombrie…
„În ziua aceea m-a sunat și mi-a spus, “Eu sunt bine, aveţi grijă de voi.” Mi-a spus să mă ocup de afacerea familiei, până se întoarce. După aceea nu a mai venit nici o știre de la el. Varujan a murit în 16 sau 17 octombrie, 2020. După o perioadă de lungă căutare, am aflat că un băiat din partea lor s-a întors. Tatăl meu s-a dus și a vorbit cu el, dar nu i-a putut spune tatălui meu vestea oribilă,… ce tragedie a fost. Însă. atunci, când prietenii fratelui meu l-au vizitat pe acel soldat ,până la urmă le-a spus că Varujan a murit,” − spune Angin, sora lui.
Varujan a fost ucis în zorii zilei de un lunetist. Lovitura a fost în abdomen. Ziua incidentului nu este clară, deoarece în timpul luptei, de multe ori soldaţii uită de oră şi timp. Mai mult, inamicul nu le-a permis camarazilor să se aproprie și să-i ia trupul. Corpul lui Varujan a fost găsit două luni mai târziu, pe 20 decembrie, ca urmare a operațiunilor de căutare (nu adăugăm mai multe amănunte…). La acele căutări a participat și tatăl lui Varujan, el fiind cel care și-a recunoscut fiul. Tatăl nu le-a dat amănunte membrilor familiei, spunând doar că azerii nu i-au permis să ia lucrurile personale ale lui Varujan, rucsacul și jacheta…
Asta este arta războiului pregătită de guvernanții ţărilor ce vând arme şi fac afacere cu sângele soldaţilor.
Varujan nu a lăsăt corpul comandantului său inamicului dar el a fost rănit: spune soldatul care a supraviețuit morții de două ori.

După moartea lui Varujan, familia sa a aflat că el nu se afla într-un centru medical în timpul războiului, ci pe linia frontului, luptând împreună cu ceilalți. Mai mult, Varujan a primit porecla de „Om bun” (Добрый) în timpul luptelor, pentru că își ajuta adesea tovarășii de luptă, dându-le primul ajutor şi chiar haina sa caldă.
Prietenii au spus că Varujan i-a îmbărbătat în luptă iar când împușcăturile s-au oprit, a început să cânte. O prietenă a lui Varujan, Diana Ghazaryan, spune că el era atent, grijuliu şi pozitiv. Chiar din vocea persoanei din faţa sa el înțelegea dacă starea de spirit nu este bună şi încerca să-i ajute.

„Varujan era un om al munților, un iubitor de natură şi al țării sale. Dacă îi spuneai să meargă la un restaurant și să mănânce, aşa cum fac majoritatea armenilor, el nu mergea. Te convingea, că în natură e mult mai bine. Avea un stil de viață sănătos și îmi spunea să alerg dimineața devreme. Mergea deseori în excursii, reușind să urce pe cele patru vârfuri ale Aragațului într-o singură zi. Dar visa să ajungă pe Ararat sau, mai bine zis, se pregătea pentru asta. Varujan spunea adesea că trebuie să trăiască până la 100 de ani și să urce muntele Ararat până la 80 de ani “, − mărturisește Diana, adăugând:
„Cred că Dumnezeu pur și simplu nu a vrut ca Varujan să trăiască în această lume a falsității şi să vadă ce se întâmplă acum“.
Soldaţii şi voluntarii armeni, ca și curajosul şi bunul Varujan, au luptat până la capăt pentru familie, pentru Arțakh şi Armenia ca să rămână în paginile de istorie.
***
La 30 martie 2021, Ministerul Apărării din Arțakh a publicat o nouă listă, cu numele a 78 de militari uciși, printre care se afla şi rezervistul care își îndeplinea serviciul militar, Matosyan Varujan, născut în 1985.
Partea armeană a raportat numele a 2730 de victime descoperite până acum. Numele tuturor victimelor de război nu sunt încă cunoscute. armradio.am
Elena Chobanyan
Pingback: EREVAN / Eroul Varujan Matosyan a fost decorat post mortem. Ar fi împlinit 36 de ani | araratonline.com