Mihai Stepan Cazazian

ÎN DUMBRĂVENIUL „ARMENESC” A AVUT LOC FESTIVALUL ANUAL DE CULTURĂ

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

DSC_0902

 

În zilele de 24-26 iulie la Dumbrăveni a avut loc cea de a treia ediție a festivalului național de muzică clasică. De această dată, Primăria orașului Dumbrăveni și filiala locală a Uniunii Armenilor din România, sub auspiciile ambasadei Armeniei în România, au reunit în orașul „armenesc” din Transilvania formații de elită ale muzicii clasice, artiști și intelectuali de seamă.

În cadrul festivalului, în catedrala armeano-catolică Sf. Elisabeta – veche de 300 de ani – s-au produs formația de vilonceliști Violocelissimo, proiectul Flautul Fermecat – care i-a reunit pe pianistul Horia Mihail și flautistul Ion Bogdan Ștefănescu –, grupul vocal Anatholis al Operei Naționale din Cluj. În program au fost incluse și lucrări ale compozitorilor armeni.

La 25 iulie în castelul Apafi, în muzeul armean, s-a deschis expoziția „O privire asupra istoriei Armeniei prin reprezentări cartografice”, alcătuită de Ruben Galician, precum și expoziția lucrărilor pictorilor români contemporani Horea Cucerzan și Levente Csatlos.

La manifestări au rostit cuvinte de salut și apreciere ambasadorul Armeniei, Excelența Sa Hamlet Gasparian, primarul orașului Dumbrăveni, doamna Georgeta Irimie, iar dintre organizatori doctor Vasile Habor, apreciat scriitor și pictor, și profesorul Gheorghe Anghel de la Universitatea Națională de Arte din București.

În cadrul festivalului, ambasadorul Hamlet Gasparian a discutat cu doamna primar Irimie tema strîngerii legăturilor la nivel descentralizat, transmițîndu-i doamnei primar mesajul de felicitare al primarului din Noiemberian, Vanuș Amiraghian.

DSC_0937

Orașul Dumbrăveni din județul Sibiu este considerat unul dintre „orașele armenești” din Transilvania, unde armenii s-au așezat la sfîrșitul secolului al 17-lea, contribuind în mod hotărîtor la dezvoltarea orașului. Astăzi se mai află în picioare bisericile, școlile și clădirile administrative clădite de armeni. În oraș se mai păstrează spiritul armenesc, cu patru ani în urmă aici deschizîndu-se Muzeul Armenilor Transilvăneni, și tot aici funcționează Fundația Armeană Dumbrăveni, condusă de neobositul Ioan Călinescu. În fiecare an, la jumătatea lunii august, în catedrala armeano-catolică Sf. Elisabeta din Dumbrăveni se marchează și oficiază în rit armean sărbătoarea adormirii maicii Domnului, care îi reunește pe armenii din România.

La inițiativa ambasadei Armeniei, în octombrie 2012 a fost semnat un acord de prietenie între Dumbrăveni și orașul Noiemberian din Armenia.