Arhiepiscopia Armeana

În Catedrala Armeană din București a avut loc SLUJBA de comemorare pentru EROII MARTIRI căzuți în luptele pentru apărarea Arțakhului

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

            Conform apelului lansat de S.S. Karekin al II-lea, Catolicos al Tuturor Armenilor și al președintelui Republicii Armenia dl. Armen Sarkissian, 22 noiembrie a.c., a fost  proclamată zi de comemorare  al eroilor martiri căzuți în luptele pentru apărarea Arțakhului. În toate bisericile armene de pretutindeni în acea zi s-au efectuat slujbe și activități comemorative.

Comunitatea armeană din România și-a adus și ea un omagiu în această zi. Prin binecuvântarea Întâistătătorului Eparhiei Armene din România, P.S. Episcop Datev Hagopian, preotul paroh ai Bisericii  Armene din București,  P.C Oshakan Khachatryan, a oficiat Sfânta Liturghie, la sfârșitul căreia s-a oficiat slujba de comemorare  pentru  ostașii eroi căzuți în luptele pentru apărarea Arțakhului.

Au fost prezenți: Ambasadorul Extraordinar și plenipotențiar al Republicii Armenia Excelența sa Sergey Minasyan, președintele U.A.R. Varujan Vosganian, membrii ai consiliului eparhial și parohial, reprezentanți ai comunității armene. 

             Din motive întemeiate, P.S. Episcop Datev Hagopian nu a fost prezent la slujbă. De menționat că prin binecuvântarea S.S. Karekin al II-lea, încă din 27 octombrie, P.S. Episcop a plecat în Arțakh pentru a-i Îmbărbăta și a fi alături de ostași. Actualmente P.S. Episcop Datev Hagopian este internat la spitalul Mary Izmirlyan  din Erevan și se află sub tratament pentru COVID-19 și contra intoxicării de la utilizarea de către azeri a armamentului interzis prin legi internaționale și anume bombe cu fosfor. După însănătoșire P.S. Episcop se va întoarce în România. Profitând de această ocazie, în numele întregii comunități armene îi dorim grabnică însănătoșire.

            La sfârșitul slujbei de comemorare au fost depuse coroane de flori la statuia generalului Andranic aflată în curtea Catedralei. Au luat cuvântul la comemorare excelența Sa dl. ambasador Sergey Minasyan și președintele U.A.R. dl.Varujan Vosganian.

          Slujbe de comemorare au avut loc și în alte parohii  armene din  orașele României.

           De subliniat faptul că prin binecuvântarea P.S. Episcop Datev Hagopian, cu organizarea directă a U.A.R și a tinerilor sub îndrumarea lui Hrant Jaghinyan, Catedrala a fost luminată în culorile steagului armean, în curte a fost amplasat un ecran mare pe care s-au derulat  episoade din luptele  duse de bravii ostași din Arțakh și numele acelor eroi ce  au căzut  pe câmpul de luptă. Pe gardul ce înconjoară catedrala au fost puse pancarte cu aceeași temă pentru a atrage atenția bucureștenilor despre războiul din Arțakh și a prezenta  adevărul.

Ne rugăm la bunul Dumnezeu  pentru odihna și pacea tuturor martirilor  cerând milostenia Lui.

Fie binecuvântată  memoria celor drepți, amin.

Biroul de presă al Eparhiei Armene din România

Fotografii: Amilcar Iovanescu, Narine Bogdan Căuș, Mihai Stepan Cazazian

One Response to În Catedrala Armeană din București a avut loc SLUJBA de comemorare pentru EROII MARTIRI căzuți în luptele pentru apărarea Arțakhului

  1. Adi G. November 24, 2020 at 3:37 pm

    Stati tari,ce s-a pierdut s-a pierdut,statul e in viata,Artahul armenesc nu e pierdut.Rusii v-au vandut turcilor,dar nu de tot.Acum sunt principala garan?ie a Tratatului,dar aduce?i si observatori americani si francezi.Si pe Unicef,ca altfel va arunca turkeri monumentele in aer..Internationalizati cat mai mult.