Mihai Stepan Cazazian

ÎN BISERICILE EPARHIEI ARMENE DIN ROMÂNIA SE VOR OFICIA SLUJBE DE POMENIRE ÎN MEMORIA VICTIMELOR DE LA DEVASTATORUL CUTREMUR DIN 1988

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

În Armenia pe data de 07 decembrie 1988, la ora 11:41, a avut loc un cutremur devastator. Acest cutremur a cuprins aproximativ 40% din teritoriul ţări, fiind afectate în special regiunile Nord, Nord-Est. În decursul unor secunde, practic, au fost  distruse în totaliate sau parţial oraşele ca: Spitak, Leninakan (actualmente Ghiumri),  Kirovakan (actualmente Vanadzor), Stepanavan, şi mai bine de o sută de sate şi localităţi aparţinând regiunilor Spitak, Ahuryan, Gugark, Aragaţ, Kalinino,  Stepanavan. Conform datelor oficiale numărul victimelor a depăşit 25 de mii de personae,  iar un număr de 500 de mii de persoane au rămas  fără  adăpost.

            Au sosit sute de salvatori şi medici. Din toate republicile din fosta U.R.S.S. au fost trimise medicamente, aparatură medicală, corturi, hrană, materiale de construcţii.  Deja în anul 1989 în zona calamitată lucrau aproximativ 40 de mii de specialişti, militari sosiţi din diferite colţuri ale U.R.S.S.  Armenia a primit ajutoare din 113 ţări şi 7 organizaţii internaţionale.

            Din primele ore ale cutremurului armenii din Diaspora s-au organizat şi au trimis multiple ajutore compatrioţilor. Ei au fondat SOS ARMENI, AZNAVOUR PENTRU ARMENIA şi alte zeci de organizaţii. Un număr mare de armeni din Diaspora au plecat în grabă în Armenia, ducând cu ei hrană, îmbrăcăminte, medicamente. Unii din ei: medici, psihologi, constructori, arhitecţi au rămas în Armenia şi au participat efectiv la salvarea victimelor, la lucrările de reconstrucţie.

            Multe state au continuat ajutorul acordat Armeniei şi în anii următori. Statul Italian a construit un cartier întreg de locuinţe în oraşul Spitak, statul Norvegian a construit şi dotat un spital modern care poartă numele de F. Nansen, un mare iubitor al poporului armean. Cartiere de locuinţe au fost construite şi de statul Austriac. În Ghiumri a fost construită o şcoală de către Marea Britanie, la deschiderea căreia a participat şi premierul Margaret Thetcher, etc.

            Au trecut 30 de ani de la acel cutremur, dar rana profundă din inima tuturor armenilor încă nu s-a cicatrizat. În fiecare an pe 7 decembrie şi în zilele apropiate, în Armenia şi Diaspora se fac slujbe de pomenire a victimelor.

            Vă informâm, că pe 9 decembrie a.c., în bisericile Eparhiei Armene din România, la sfârşitul Sfintei Liturghii de duminică, se vor oficia Slujbe de Pomenire    în memoria victimelor cutremurului devastator. Vă invităm să ne rugăm împreună  pentru pacea şi odihna sufletele lor.

Fie ca Dumnezeu să mântuiască şi să aşeze în Împărăţia Cerurilor sufletele  nemuritoare ale adormiţilor.

 

 Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România.