În aşteptarea întâlnirii cu VIOLONISTUL EMMANUEL TJEKNAVORIAN
Cititorii îşi mai amintesc probabil că, pe 10 ianuarie 2018, am postat pe site-ul www.araratonline.com un articol prilejuit de Conferinţa de presă, organizată la Ateneul Român, la lansarea programului dedicat împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti. Am anunţat atunci că, în această primăvară, melomanii noştri vor avea ocazia să-l audieze pe tânărul violonist Emmanuel Tjeknavorian (n.1995) din Viena. Promiteam atunci că, în apropierea evenimentului respectiv, voi reveni cu detalii privind cariera talentatului violonist armean, fiul foarte cunoscutului dirijor şi compozitor Loris Tjeknavorian (n.1937) din Teheran, care a susţinut turnee pretutindeni în lume (inclusiv la Bucureşti) şi care, în anii 1989-2000, a fost adulatul dirijor principal şi director artistic al Filarmonicii din Erevan, deţinător al unor înalte distincţii de stat şi religioase din Armenia, dobândite pentru mari servicii aduse vieţii muzicale din patria străbunilor săi.
Emmanuel Tjeknavorian s-a născut îm capitala austriacă. Cum era fiul unei familii de muzicieni, a început să cânte la vioară de la vârsta de 5 ani, pentru ca la 7 ani, să susţină primul său recital cu public. Peste alţi doi ani, susţinând un alt recital, a obţinut o bursă de studii, oferită de Fundaţia marelui violonist rus Vladimir Spivakov, ceea ce i-a permis să ajungă să concerteze în Sala Ceaikovski din Moscova, dar şi în Marea Sală a Conservatorului Ceaikovski din capitala rusă. Printre profesorii săi s-au numărat Petros Haykazyan, Artashes Mkrtchyan şi Arkady Winokurov. La 16 ani, Emmanuel a devenit elev al lui Gerhard Schultz, fost membru al Cvartetului Alban Berg la Universitatea de Muzică din Viena. În paralel, a urmat şi Gimnaziul „Sacred Heart” din Viena, pe care l-a absolvit în 2014.
De timpuriu, tânărul violonist a început să cucerească premii la importante competiţii internaţionale. În 2012, a reprezentat Austria la Concursul Eurovision pentru tineri muzicieni, unde a ocupat locul II, iar locul III l-a ocupat reprezentantul Armeniei (una dintre cele 14 ţări participante). Acesta a fost tânărul Narek Kazazyan din Vanaţor, interpret la canon (instrument oriental cu coarde ciupite).
În acelaşi an, Emmanuel a câştigat concursul „Musica Juventus”, care a avut loc la Konzerthaus din Viena. A mai trecut un an şi, în 2013, a obţinut premiul I la Concursul de vioară „Stephanie Hohl”, dar şi la cel de-al V-lea Concurs „Szymon Goldberg”.
În toamna lui 2014, a fost primul muzician austriac din istoria Concursului „Fritz Kreisler” de la Viena, care a ajuns în faza finală, ocupând locul III. Să amintesc că, în 1992, violonistul român Florin Croitoru a fost şi el laureat al acestui prestigios concurs austriac. Tot în 2014, a mai primit „Casinos Austria Rising Star Award”, iar în decembrie 2015, a luat premiul II la Concursul internaţional Jean Sibelius, pe care îl cucerise şi un alt conaţional al său – Sergey Khachatryan (născut în 1985), când avea doar 15 ani, fiind cel mai tânăr muziian care cucerea acest premiu, la care s-au adăugat şi altele. Despre Sergey Khachatryan am aflat de la conducerea ARIA că va fi prezent într-un recital la ediţia din 2019 a Festivalului Internaţional „George Enescu” de la Bucureşti.
Emmanuel Tjeknavorian va concerta la Ateneul Român în zilele de 3 şi 4 mai cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu” (când va fi solistul Concertului de Jean Sibelius), iar pe 5 mai, va susţine un recital, tot la Ateneul Român, acompaniat de pianista Cătălina Butcaru, absolventă a Academiei de Muzică din Viena, deţinătoare şi ea a mai multor premii la concursuri internaţionale.
Madeleine Karacaşian