În Armenia oamenii nu au atât de mulți bani ca să se adreseze medicilor
Nu este un secret faptul că în mai multe țări vânzarea de medicamente este o afacere bazată pe interesele firmelor farmaceutice în relație cu Ministerele sănătății din diferite state, profiturile fiind uriașe. Cu toate acestea, de exemplu în Polonia, vânzarea antibioticelor nu este liberă și se eliberează numai prin prescripția medicului, ceea ce nu se poate spune despre Armenia, unde aceste medicamente se cumpără liber, fără restricții. Revista Ararat a încercat să afle câteva răspunsuri de la farmacologul Lusine Chobanian.
Educație sau mai degrabă carieră? Oare educația în domeniul medicinei sau farmacologiei promite un loc de muncă de succes?
În general da, pentru că studiile de farmacologie permit cursuri intensive bazate pe învăţarea în amănunţime a medicamentelor față de cei care termină studii medicale, şi care nu cunosc foarte bine structura chimică a medicamentelor.
Astăzi, pe internet circulă diferite articole despre vindecarea cancerului, cum ar fi bicarbonatul de sodiu și sâmburii de fructe sau alte surse naturale. În timp ce medicina clasică încurajează chimioterapia ca fiind única speranţă împortiva cancerului, ale cărei rezultate sunt foarte bine cunoscute. Credeţi, că tratamententul oferit acum, în Armenia de Ministerul sănătăţii poate ajuta la reducerea sau chiar eliminarea bolii.
Da, pot ajuta, dar sunt foarte scumpe și nu promit vindecarea sută la sută. Ştiința încă continuă să caute remedii pentru a rezolva această dilemă medicală, și nu există nici un răspuns final la această întrebare…
…Cel puțin oficial. Astăzi încă persistă comportamentul majoritîții cetățenilor din Armenia care preferă să meargă la farmacie, decât să facă o vizită la medic. Oare această opțiune este mai eficientă și rezonabilă?
Sunt de acord că există o astfel de tendință. Farmacistul poate ajuta clientul/pacientul în primul rând printr-o atitudine călduroasă şi să asculte problemele lor. În cele din urmă pacientul poate avea încredere sau nu în farmacistul respectiv. Ministerul sănătății observând acest lucru, consideră mai profitabil să vândă medicamente în farmacie, decât să crească salariul medicilor pentru a-i ajuta pe pacienți.
Elena Chiobanyan